• Małże gotowane w winie i zapiekane pod parmezanem
2022-12-16

Zapiekane małże pod parmezanem

  • 5 porcji
  • 25 minut
  • 5 minut
  • na winie

Najpierw małże gotujemy w winie, a później zapiekamy z masłem czosnkowym pod parmezanem.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 5
  • 1

    kg oczyszczonych małży

  • 1

    kieliszek białego wina wytrawnego

  • 1

    szalotka

  • 2

    ząbki czosnku

  • 2

    łyżki oliwy

  • 50

    g masła

  • starty parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 240ºC. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać małże i wlać wino. Dusić je pod przykryciem na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż się otworzą. Małże odcedzić.
  2. Z każdej małży odłamać pustą połówkę muszli i wyrzucić. Połówki z małżą ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  3. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na każdej małży ułożyć odrobinę masła czosnkowego i posypać startym parmezanem.
  4. Małże wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 5 minut, aż ser się roztopi.

Sprawdź też! Małże – przysmak z morskich głębin

(fot. depositphotos)





  • Małże, które się nie otworzyły podczas gotowania, należy wyrzucić.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.