• Makaron w kremowym sosie z łososiem
2023-02-26

Makaron z sosem whisky i łososiem

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • z whisky

Ten pyszny makaron w kremowym sosie na whisky z pewnością zrobi wrażenie na tej wyjątkowej osobie w Twoim życiu. Szybka romantyczna kolacja? Ten przepis jest idealny!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 300

    g makaronu tagliatelle lub linguine

  • 2

    łyżki masła

  • 1

    mała szalotka

  • 150

    g wędzonego łososia

  • 200

    g śmietany 30%

  • 2

    łyżki whisky

  • 1

    łyżeczka musztardy

  • posiekany koperek do podania

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Wędzonego łososia rozdrobnić widelcem.
  2. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać łososia i podsmażać ok. 2 minut.
  3. Do ryby wlać whisky i podgrzewać, aż alkohol prawie cały odparuje. Następnie dołożyć musztardę oraz śmietanę. Gotować ok. 2 minut.
  4. Do przygotowanego sosu dorzucić odcedzony makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, należy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
  5. Danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, po czym przełożyć na talerze. Makaron posypać posiekanym koperkiem.

Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.