• brownie - ciasto czekoladowe na piwie
2023-06-28

Brownie na ciemnym piwie

  • 10 porcji
  • 20 minut
  • 40-45 minut
  • z piwem

Głębokie, bogate smaki piwa typu stout lub porter idealnie pasują do czekolady!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 1

    szklanka mąki pszennej

  • 4

    łyżki kakao

  • 100

    g mlecznej czekolady

  • 8

    łyżek masła

  • 0.5

    szklanki ciemnego piwa typu stout lub porter

  • 4

    jajka

  • 1

    szklanka cukru trzcinowego

  • 2

    łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 1

    szklanka czekoladowych kropelek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło rozpuścić w rondelku. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do masła. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, po czym połączyć z piwem.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mąkę przesiać z kakao. Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na kogel-mogel. Stale miksując, dodawać naprzemiennie mąkę z kakao oraz rozpuszczoną czekoladę.
  3. Na końcu do masy wmieszać ekstrakt waniliowy oraz czekoladowe kropelki (opcjonalnie). Ciasto przełożyć do wyścielonej pergaminem formy o wymiarach ok. 10×13 cm. Brownie piec przez 40-45 minut.

Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,piwo




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.