• Gulasz wołowy po irlandzku na piwie
2023-02-25

Irlandzki gulasz na ciemnym piwie

  • 6 porcji
  • 3 godziny
  • na piwie

Pyszny gulasz na ciemnym, irlandzkim piwie. To właśnie on tworzy sos o cudownym, głębokim i złożonym smaku.

SKŁADNIKI
  • 1.5

    kg mięsa wołowego (np. łopatki lub żeberek bez kości)

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 3

    ząbki czosnku

  • 400

    g ziemniaków

  • 2

    cebule

  • 180

    g bekonu (np. pancetty)

  • 3

    łyżki mąki pszennej

  • 440

    ml ciemnego piwa

  • 4

    łyżki koncentratu pomidorowego

  • 750

    ml bulionu wołowego

  • 3

    marchewki

  • 2

    łodygi selera naciowego

  • 2

    liście laurowe

  • 1

    łyżeczka suszonego tymianku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso pokroić w dużą kostkę i oprószyć pieprzem. Cebulę, boczek, seler oraz marchewkę pociąć w małą kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i smażyć na niej partiami wołowinę. Mięso przełożyć na talerz.
  3. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodać boczek. Podgrzewać, mieszając, aż się zrumieni.
  4. Do składników dołożyć marchewkę oraz seler. Całość oprószyć mąką i podsmażać ok. 1 minuty. Następnie wlać piwo oraz bulion.
  5. Do zawartości garnka dołożyć koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz podsmażoną wołowinę. Całość dusić na małym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
  6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gulaszu. Gotować jeszcze ok. 30 minut bez przykrycia, aż będą miękkie, a sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Sprawdź też! Dobre irlandzkie whiskey, których musisz spróbować!

(fot. depositphotos)





Tagi piwo




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.