• Łosoś macerowany w ginie - gravlax
2023-02-23

Gravlax – marynowany surowy łosoś w ginie

  • 10 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie
  • z ginem

Kromka razowego chleba z plasterkami macerowanego łososia – prosta, ale królewska przekąska dla smakoszy!

SKŁADNIKI
  • 500

    g surowego łososia (płat ze skórą)

  • 30

    g soli morskiej

  • 40

    g cukru

  • 1

    łyżeczka pieprzu gruboziarnistego

  • 2

    łyżki ginu

  • 2

    duże pęczki koperku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łososia opłukać w bardzo zimnej wodzie, po czym dokładnie osuszyć. Rybę natrzeć z dwóch stron ginem.
  2. Cukier wymieszać z pieprzem oraz solą. Przygotowaną mieszanką natrzeć łososia.
  3. Pęczki koperku opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Na desce do krojenia rozłożyć folię spożywczą i wyłożyć połowę koperku, a na nim ułożyć łososia.
  4. Wierzch ryby obłożyć pozostałym koperkiem, po czym całość zawinąć w folię spożywczą. Rybę wstawić do lodówki na 2 dni.
  5. Przed podaniem łososia opłukać z resztek przypraw i kopru. Kroić na bardzo cienkie plasterki. Podawać na chlebie. Łososia można przechowywać w lodówce do 4 dni.

Sprawdź też! Gin Penne, czyli makaron z ginem

(fot. depositphotos)





Tagi gin, przekąska




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.