• Kawałki łososia pieczone w boczku wędzonym
2023-01-10

Imprezowy łosoś pieczony w boczku

  • 12 porcji
  • 15 minut
  • 15 minut

Ryba na domówce? Czemu nie! Owinięta chrupiącym boczkiem doskonale wpasuje się w imprezowy nastrój.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 12
  • 600

    g łososia

  • 200

    g boczku wędzonego w plastrach

  • sok z cytryny do skropienia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę opłukać i osuszyć, po czym skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
  2. Łososia pokroić w kawałki – ich długość powinna być mniej więcej taka jak szerokość plasterka boczku.
  3. Każdy kawałek ryby owinąć w boczek – można go spiąć dodatkowo wykałaczką, by nie rozwinął się podczas pieczenia. Dzięki niej goście też łatwiej będą mogli się częstować przekąską.
  4. Łososia ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.

(fot. depositphotos)





Tagi przekąska




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.