• Pulpety w gniazdach makaronowych pieczone w pomidorowym sosie na winie
2023-01-18

Makaronowe gniazda w pomidorowo-winnym sosie

  • 6 porcji
  • 35 minut
  • 45-55 minut
  • na winie

Świetny pomysł na kolację z winem i przyjaciółmi. Do tego podaj lekką sałatkę we włoskim stylu i już uczta gotowa!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 500

    g makaronu tagliatelle (wstążek) w formie gniazd

  • 400

    g mielonego mięsa wołowego

  • 1

    jajko

  • 3

    łyżki bułki tartej

  • 3

    ząbki czosnku

  • 1

    cebula

  • 1

    łodyga selera naciowego

  • 1

    marchewka

  • 300

    ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego

  • 500

    ml passaty pomidorowej

  • 2

    łyżki koncentratu pomidorowego

  • 20

    g masła

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • szczypta tymianku

  • 1

    łyżeczka oregano

  • sól, pieprz

  • starty ser do posypania (np. parmezan)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Seler oraz marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
  2. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić cebulę, seler oraz marchewkę i przez chwilę smażyć. Następnie przecisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku i jeszcze podsmażać ok. 1 minuty.
  3. Składniki na patelni podlać winem. Dusić na niewielkim ogniu, aż połowa płynu odparuje. Następnie wlać passatę i przecier pomidorowy. Dodać tymianek i oregano. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, rozkłócone jajko oraz tartą bułkę. Doprawić dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładnie połączyć. Z masy uformować klopsiki (tyle, ile w opakowaniu jest gniazd makaronowych).
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gniazda makaronowe, a do każdego z nich włożyć po 1 klopsiku. Całość zalać przygotowanym sosem pomidorowym na winie. Piec 45-55 minut. Przed podaniem posypać startym serem.

Sprawdź też! Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Primitivo

Te wina w swoim profilu mają nieco wyższą kwasowość, co sprawia, że primitivo bardzo dobrze „dogaduje się” z potrawami na bazie pomidorów, szczególnie świeżych. Z kolei ziemiste nuty świetnie podkreślają włoskie zioła, w tym oregano.

Poza tym primitivo jest winem bardzo przyjemnym do picia – uwielbiane jest za swoje owocowe akcenty śliwek, malin i wiśni.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.