• mięsne pulpety w sosie koniakowo-musztardowym
2022-12-30

Pulpety w sosie koniakowym

  • 4 porcje
  • 50 minut
  • na koniaku

W takim wydaniu ich jeszcze nie jadłeś! Pulchne mięsne kulki zanurzyliśmy w pysznym sosie koniakowo-musztardowym.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 4

    łyżki bułki tartej

  • 80

    ml mleka

  • 1

    mała czerwona cebula

  • 1

    jajko

  • 2

    duże cebule szalotki

  • 1

    ząbek czosnku

  • 80

    ml koniaku lub brandy

  • 125

    ml śmietany 30%

  • 1

    łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon)

  • 4

    łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1

    łyżeczka mąki pszennej

  • 3

    łyżki masła klarowanego

  • sól morska, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko i dołożyć napęczniałą bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Całość doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać.
  2. Z mięsnej masy uformować niewielkie kulki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i wyłożyć pulpety. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Pulpety wyjąć na talerz.
  3. Na patelnię po smażeniu pulpetów wrzucić pozostałe masło. Dodać drobno posiekane szalotki i chwilę podsmażać, by się zeszkliły.
  4. Szalotki oprószyć mąką pszenną, przemieszać i cienkim strumieniem wlać alkohol, cały czas energicznie mieszając.
  5. Następnie wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać ok. 1 minuty. Dołożyć musztardę i sos zagotować.
  6. Sos doprawić solą oraz pieprzem, po czym włożyć pulpety i całość dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?

(fot. depositphotos)





  • Sos można zmiksować za pomocą blendera, by był całkiem gładki. Należy to zrobić przed dodaniem pulpetów.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.