2023-01-18

Udka w balsamicznej marynacie

  • 8 porcji
  • 35 minut + oczekiwanie
  • 1 godzina
  • na winie

Chcesz podbić podniebienia swoich gości? Oto nasz pewniak na wyjątkowe spotkania ze znajomymi. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 8
  • 8

    udek kurczaka

  • 400

    g pieczarek (najlepiej małych)

  • 1

    łyżka masła

  • 3

    łyżki oliwy z oliwek

  • 3

    łyżki śmietany 30%

  • 80

    ml octu balsamicznego

  • 3

    łyżki białego wina wytrawnego

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • 1

    łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę: ocet balsamiczny połączyć z 1 łyżką oliwy z oliwek oraz winem. Dodać miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
  2. Udka dokładnie opłukać i osuszyć, po czym przełożyć do miski i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  3. Mięso wyjąć z zalewy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym – marynatę odłożyć.
  4. Pieczarki oczyścić, większe sztuki pokroić w grube plastry, małe zostawić w całości. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC (grzałka góra-dół).
  5. Masło rozpuścić na patelni i wymieszać z pozostałą oliwą. Pieczarki wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5 minut.
  6. Następnie wlać marynatę z udek i całość podgrzewać ok. 2 minut. Na końcu wlać śmietanę i gotować jeszcze przez chwilę, by sos zgęstniał. Doprawić do smaku.
  7. Mięso podlać przygotowanym sosem i piec ok. 50 minut, podlewając od czasu do czasu sosem.
  8. Piekarnik przełączyć na termoobieg. Udka piec jeszcze 10 minut, by skórka się ładnie zrumieniła. Przed podaniem danie można posypać posiekaną natką pietruszki.

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Sauvignon blanc

Choć większość win z sauvignon pije się jako młode, to do tej potrawy warto dobrać sauvignon blanc starzone na osadzie lub w beczce – jego profil wzbogacony jest nutami dębu, a kwasowość nie jest już tak ostra jak w przypadku wina nieleżakowanego.

Sprawdź też! Sauvignon blanc – przewodnik po winie, które pokochał cały świat!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.