2024-11-12
Łopatka wołowa w cydrze
Wołowina w takim wydaniu świetnie pasuje zarówno do kiszonego ogórka, jak i do risotto na winie.
SKŁADNIKI
- 1
kg łopatki wołowej
- 2
l cydru
- 100
g masła
- 0.5
cytryny
mąka pszenna do oprószenia mięsa
- 15
ziaren ziela angielskiego
- 10
liści laurowych
- 2
laski cynamonu
- 3
łyżki miodu
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać oraz osuszyć, po czym pokroić w dużą kostkę i obsypać mąką pszenną.
- W garnku lub na większej patelni rozgrzać olej. Na gorącym tłuszczu zrumienić kawałki mięsa.
- Do wołowiny dodać cynamon, ziele angielskie, liście laurowe oraz sok z 1/2 cytryny. Następnie dołożyć miód i całość zalać cydrem. Mięso powinno być całkiem zanurzone w płynie. Na końcu wrzucić masło.
- Kawałki łopatki dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 60-80 minut, aż będą miękkie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody lub kaszą.
Sprawdź też! Cydr wraca do łask! Wszystko, co chcesz o nim wiedzieć
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy