• Polędwica Wellington - wołowina z grzybami w cieście francuskim
2022-10-06

Polędwica Wellington

  • 5 porcji
  • 50 minut
  • 35-40 minut

Soczysta wołowina z grzybami w cieście francuskim. Tym daniem z pewnością zachwycisz i zaskoczysz swoich gości. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 5
  • 1

    polędwica wołowa

  • 300

    g suszonych grzybów

  • 2

    szklanki wrzątku

  • 1

    opakowanie ciasta francuskiego

  • 10

    plasterków surowego boczku

  • 4

    łyżki musztardy sarepskiej

  • suszony rozmaryn

  • 3

    łyżki oleju

  • 2

    łyżki masła

  • sól gruboziarnista

  • 1

    żółtko

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone grzyby przesypać do miseczki i zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić, aby zmiękły. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Mięso wyłożyć na deskę do krojenia i zostawić na 5 minut.
  2. Grzyby przecedzić na sicie i odcisnąć z wody, a następnie pokroić i usmażyć na 1 łyżce oleju z dodatkiem masła. Na końcu doprawić je do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem. Polędwicę posmarować musztardą i oprószyć solą oraz pieprzem.
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i rozwinąć na blacie kuchennym. Na środku rozłożyć plasterki boczku, tak aby zachodziły na siebie. Następnie rozsmarować na nich farsz grzybowy i położyć polędwicę.
  4. Mięso owinąć ciastem. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem, bardzo delikatnie naciąć, tworząc kratkę, i posypać solą gruboziarnistą. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35-40 minut.

Sprawdź też! Jak łączyć wino i jedzenie? Podstawy foodpairingu





TO PASUJE

Syrah/shiraz

Jego głęboka purpurowa czerwień z fioletowymi refleksami pięknie prezentuje się w kieliszku. Wino charakteryzuje się obfitymi aromatami czerwonych owoców dopełnionymi nutą wanilii, pieprzu i goździków. W ustach też intensywne i pełne owoców z optymalnie zintegrowanymi taninami.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.