2024-03-02

Wołowina po burgundzku

  • 8 porcji
  • 45 minut
  • 3 godziny
  • na winie

Miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie. Ten prawdziwy francuski klasyk może zagościć też na Twoim stole.  

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 8
  • 1.5

    kg wołowiny (łopatka)

  • 200

    g wędzonego boczku

  • 2

    łyżki oleju rzepakowego

  • 60

    g masła

  • 3

    ząbki czosnku

  • 2

    duże marchewki

  • 1

    por

  • 1

    cebula

  • 2

    łyżki mąki pszennej

  • 500

    ml bulionu wołowego

  • 500

    ml czerwonego wytrawnego wina

  • 2

    łyżki koniaku

  • 1

    łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2

    liście laurowe

  • kilka gałązek tymianku

  • 8

    małych szalotek

  • 200

    g małych pieczarek

  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wołowinę pokroić na kawałki o wielkości ok. 5 cm. Marchewkę, cebulę , por i czosnek obrać. Por razem z marchewką pociąć w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C.
  2. Boczek pociąć w kostkę i zrumienić na suchej patelni, po czym przełożyć do miseczki. Do wytopionego z boczku tłuszczu dolać 1 łyżkę oleju oraz 30 g masła i partami obsmażać mięso. Wołowinę odłożyć na talerz.
  3. Na patelnię wlać pozostały olej. Wrzucić marchewkę, por, cebulę i czosnek. Składniki przez chwilę podsmażać. Warzywa oprószyć mąką, dokładnie wymieszać i jeszcze kilka minut podgrzewać, mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Warzywa z patelni przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, po czym dołożyć mięso z boczkiem. Całość zalać bulionem, koniakiem, winem i koncentratem (mięso powinno całkowicie być przykryte zalewą). Wymieszać. Na końcu wrzucić liście laurowe i posiekany tymianek. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 2 i 1/2 godziny.
  5. Pieczarki i szalotki obrać, a następnie w całości zrumienić na pozostałym maśle i dorzucić do gulaszu. Wymieszać. Całość piec bez przykrycia jeszcze przez 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Sprawdź też! Jak łączyć wino i jedzenie? Podstawy foodpairingu

Jak łączyć wino z jedzeniem?

To danie przygotujesz szybciej w Tefal Cook4me Touch Pro

Poznaj Cook4me Touch Pro – multicooker, który sprawia, że przyrządzanie posiłków w domu staje się łatwe! Sprzęt umożliwia duszenie, gotowanie na parze, smażenie oraz gotowanie pod ciśnieniem, które pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu w kuchni.

Gotowanie pod ciśnieniem – to właśnie funkcja, którą szczególnie pokochasz. Dzięki niej mięsa, które wymagają długiego pieczenia lub duszenia, zrobisz nawet w 20 minut. A to oznacza, że możesz cieszyć się swoimi ulubionymi daniami nawet w środku tygodnia. To możliwe! Musisz mieć tylko odpowiedniego pomocnika w kuchni.





TO PASUJE

Pinor noir

Trudno sobie wyobrazić lepsze dopełnienie gulaszu niż burgundzkie pinot noir. Szczep głównie uprawiany w Burgundii uznawany jest za jedną z najszlachetniejszych odmian. Choć nie ma mocarnej budowy, potrafi objawić się w głębokim rubinowym kolorze. W ustach żywe i owocowe.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.