2022-11-30

Steki po argentyńsku

  • 4 porcje
  • 30 minut

Argentyna to kraina steków i wina. W świat jej smaków i aromatów zabierze Was soczysty stek z sosem chimichurri podawany z argentyńskim malbeckiem. To prawdziwa uczta!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    steki z antrykotu*

  • 1

    pęczek natki pietruszki

  • 3

    ząbki czosnku

  • 2

    łyżki listków oregano lub kolendry

  • 80

    ml oliwy z oliwek

  • 2

    łyżki octu z czerwonego lub białego wina

  • 1

    papryczka chili

  • 3

    łyżki oleju

  • sól morska, pieprz

*Steki wyjąć z lodówki 2 godziny przed smażeniem, by nabrały temperatury pokojowej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Natkę pietruszki oraz liście oregano lub kolendry posiekać i przerzucić do misy blendera. Dodać obrane i pokrojone na mniejsza kawałki ząbki czosnku.
  2. Chili przeciąć na pół, usunąć ziarenka i posiekać. Papryczkę wrzucić do ziół.
  3. Składniki w misie zalać oliwą z oliwek i octem. Całość zmiksować – sos nie powinien być całkiem gładki. Chimichurri doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki
  4. Steki oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem i wyłożyć na mocno rozgrzany na patelni olej. Mięso smażyć po 2-3 minuty każdej strony (rare) lub po 4-5 minut (medium) – długość zależy od grubości steka.
  5. Gotowe steki przełożyć na deskę i odstawić na 5 minut. Po tym czasie mięso ułożyć na talerzu, pokroić w plastry i polać przygotowanym sosem chimichurri.

Sprawdź też! 5 najlepszych przepisów na steki dla prawdziwych hedonistów

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Malbec

Argentyńczycy nie mają żadnych wątpliwości, co serwować do steka. Aromat śliwki, dymne nuty i wyważone taniny malbeca świetnie pasują do wołowiny! To pełne i intensywne wino jest traktowane jako dobro narodowe Argentyny i wizytówka tamtejszego winiarstwa.

Malbec z natury jest bardzo owocowy i skoncentrowany z charakterystycznymi nutami śliwki i czereśni, dopełnionymi czarnym pieprzem, kawą oraz tabaką.

Sprawdź też! Popularny malbec z Biedronki. Degustacja. Recenzja




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.