2022-11-17
Grzanki ze śledziem
Są takie okazje i spotkania, kiedy to śledzika zabraknąć nie może. W tym wydaniu prezentuje się niezwykle elegancko.
SKŁADNIKI
- 3
filety śledziowe
- 6
kromek ciemnego pieczywa
- 1
czerwona cebula
- 0.5
małego słoika ćwikły z chrzanem
- 1
ogórek szklarniowy
masło do posmarowania pieczywa
PRZYGOTOWANIE:
- Kromki chleba zrumienić w tosterze, po czym jeszcze gorące posmarować masłem. Odstawić, by tłuszcz roztopił się na grzankach.
- Ogórek umyć, osuszyć, przeciąć w poprzek na pół, po czym pokroić na 12 cienkich plasterków. Każdy z nich ciasno zrolować (dodatkowo można spiąć krótką wykałaczką)
- Filety śledziowe osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm. Cebulę obrać i pociąć w plasterki.
- Grzanki przekroić na ukos, by powstały trójkąty. Każdy z nich równomiernie posmarować ćwikłą z chrzanem.
- Na wierzchu ułożyć po 2 kawałki śledzia, plasterek cebuli oraz rulonik z ogórka. Przed podaniem można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować gałązką koperku.
Sprawdź też! Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy