• Grzanki ze śledziem
2022-11-17

Grzanki ze śledziem

  • 6 porcji
  • 25 minut

Są takie okazje i spotkania, kiedy to śledzika zabraknąć nie może. W tym wydaniu prezentuje się niezwykle elegancko.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 3

    filety śledziowe

  • 6

    kromek ciemnego pieczywa

  • 1

    czerwona cebula

  • 0.5

    małego słoika ćwikły z chrzanem

  • 1

    ogórek szklarniowy

  • masło do posmarowania pieczywa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kromki chleba zrumienić w tosterze, po czym jeszcze gorące posmarować masłem. Odstawić, by tłuszcz roztopił się na grzankach.
  2. Ogórek umyć, osuszyć, przeciąć w poprzek na pół, po czym pokroić na 12 cienkich plasterków. Każdy z nich ciasno zrolować (dodatkowo można spiąć krótką wykałaczką)
  3. Filety śledziowe osuszyć i pokroić na kawałki o szerokości 2-3 cm. Cebulę obrać i pociąć w plasterki.
  4. Grzanki przekroić na ukos, by powstały trójkąty. Każdy z nich równomiernie posmarować ćwikłą z chrzanem.
  5. Na wierzchu ułożyć po 2 kawałki śledzia, plasterek cebuli oraz rulonik z ogórka. Przed podaniem można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować gałązką koperku.

Sprawdź też! Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów





Tagi przekąska




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.