• Papryczki w zalewie ziołowej
2022-11-17

Papryczki z fetą

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie

Chrupiące papryczki z serowym nadzieniem w ziołowej zalewie. Idealne do kieliszka wódki.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 300

    g małych papryczek, np. cherry

  • 200

    g sera feta

  • 1

    łyżka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich

  • 2

    ząbki czosnku

  • 3

    łyżki octu jabłkowego

  • 200

    ml oliwy z oliwek + 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z fetą. Następnie dodać 2 łyżki oliwy i całość dokładnie połączyć.
  2. Papryczki opłukać i osuszyć, po czym ostrym nożem odciąć ogonki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne.
  3. W rondelku zagotować 500 ml wody z dodatkiem octu jabłkowego. Do zalewy wrzucić papryczki i parzyć ok. 3 minut. Następnie przełożyć je na sitko i przelać zimną wodą.
    Osuszyć.
  4. Papryki napełnić przygotowanym serkiem, po czym przełożyć do słoika.
  5. Oliwę z oliwek wymieszać z ziołami i zalać nią papryki. Słoik zakręcić. Wstawić do lodówki na 4 godziny.





  • Zioła dalmatyńskie to wyjątkowa mieszanka ziół charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. W składzie oprócz oregano, bazylii, majeranku czy tymianku znajdziemy też szałwię oraz lawendę.
Tagi przekąska




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.