• szarpana wieprzowina pieczona w jasnym piwie
2023-06-28

Szarpana wieprzowina na piwie

  • 10 porcji
  • 15 minut
  • 4 godziny
  • na piwie

Można z nią przyrządzić burgery, tortille, tosty i bułeczki bao. Jeden przepis, wiele możliwości!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 500

    g karkówki

  • 30

    g musztardy

  • 5

    ziaren ziela angielskiego

  • 2

    liście laurowe

  • 1

    cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 150

    ml jasnego piwa

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso opłukać i osuszyć, po czym natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem i musztardą. Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.
  2. Karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wrzucić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  3. Mięso podlać piwem i odrobiną wody. Piec pod przykryciem ok. 4 godziny, aż karkówka całkowicie zmięknie.

Sprawdź też! Dip serowy na piwie do przekąsek

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.