• żeberka duszone w czerwonym winie
2023-06-21

Żebra wołowe duszone w winie

  • 4 porcje
  • 6,5 godziny + oczekiwanie
  • na winie

Kawał mięsa w dobrym wydaniu! Choć wymaga czasu, by dobrze zmiękło, zdecydowanie smak jest wart każdej minuty w kuchni!

SKŁADNIKI
  • 1

    kg żeberek wołowych

  • 100

    g czerwonego wina wytrawnego

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżeczka suszonego tymianku

  • 1

    łyżeczka cukru

  • 0.5

    łyżeczki soli peklującej

  • 3

    łyżki soli

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żeberka wołowe dokładnie opłukać i osuszyć. Sól i sól peklującą wymieszać z tymiankiem, cukrem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną mieszanką natrzeć mięso ze wszystkich stron i wstawić do lodówki na całą noc.
  2. Zapeklowane żeberka podzielić na 4 części i obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć je do garnka.
  3. Mięso zalać wodą (tak aby przykryła żeberka) , po czym dolać wino. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 6 godzin do miękkości.
  4. Gdy żeberka będą gotowe, wyjąć je z garnka. Pozostały płyn zredukować. Powstałym sosem polać żeberka.

Sprawdź też! Peposo – wołowina po toskańsku

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Syrah

Ta odmiana daje wina o dużej koncentracji owocu, głębokiej barwie, miękkiej taninie oraz umiarkowanej kwasowości. Syrah bardzo lubi się z mięsem, szczególnie z wołowiną oraz dziczyzną.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.