• Pieczony camembert z czereśniami
2023-06-21

Grillowany camembert z sosem czereśniowym

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • na likierze

Grillowany ser pleśniowy z letnim akcentem! Świetna przekąska z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    krążki sera camembert

  • 2

    szklanki wydrylowanych czereśni

  • 1

    łyżka octu balsamicznego

  • 1

    łyżka octu winnego

  • 50

    ml wody

  • 4

    łyżki likieru wiśniowego

  • 2

    łyżki orzechów włoskich

  • 0.5

    łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czereśnie przełożyć do rondelka. Dodać ocet balsamiczny i winny oraz likier wiśniowy. Całość zalać wodą i dusić na średnim ogniu, mieszając.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody i dodać do czereśni. Całość podgrzewać, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby na końcu dodać odrobinę cukru.
  3. Camemberty ułożyć na tacce aluminiowej i grillować na rozgrzanym ruszcie z dwóch stron po 5-6 minut.
  4. Sery przełożyć na talerze i posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na patelni bez tłuszczu). Podawać z ciepłym sosem czereśniowym.

Sprawdź też! Gruszki w szynce z miodowym sosem

(fot. depositphotos)





  • Sos można też przygotować na słodkim lub półsłodkim czerwonym winie. Wtedy nie dolewamy wody.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.