Inspiracje
Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów
Wódka… Wznosimy nią toasty, świętujemy z nią najważniejsze wydarzenia w naszym życiu, smakujemy. Zasługuje na królewską oprawę!
Zakąski lub potocznie zagrycha to pozycja obowiązkowa, gdy planujemy na stole postawić coś mocniejszego. Najbardziej popularne wciąż są ogórki kiszone, grzybki w occie lub marynowane cebulki… Warto jednak nieco wzbogacić swoje menu „pod wódkę”. Mamy dla Ciebie kilka świetnych, a co najważniejsze prostych pomysłów na zakąski.
Rolmopsy z oliwkami
On uwielbia zimne głębiny, ona lubi wygrzewać się w słońcu. On ma nordycką naturę, ona śródziemnomorski temperament. Na pozór nic ich nie łączy, ale ku naszemu zaskoczeniu stworzyli bardzo zgrany duet.
Śledź i oliwka potrafią być bohaterem niejednej domówki. W tej wersji oliwka została owinięta kawałkiem śledzia, a następnie znalazła się w zalewie octowej. Wystarczy 24 godziny w lodówce i przekąskę można serwować.
Śliwki pieczone w boczku
To jedna z najprostszych przekąsek, jaką znamy. Podstawowy przepis rozszerzyliśmy o śliwowicę – warto namoczyć w niej suszone owoce, by po upieczeniu smakowały i pachniały jeszcze lepiej.
Wódkę śliwkową można też zastąpić czerwonym wytrawnym winem typu nebbiolo, malbec, tempranillo – te odmiany mają zazwyczaj wysoką zawartość tanin i bogaty aromat owocowy, więc będą idealnie pasować do suszonych śliwek.
Połączenie słodkich śliwek i chrupiącego boczku – to może uzależnić!
Grzanki z pastą śledziową
Chyba trudno wyobrazić sobie kieliszek schłodzonej wódki bez śledzia. Można go jednak zaserwować na chrupiącej grzance w postaci pysznej pasty. Z pewnością przypadnie do gustu tradycjonalistom, którzy, jeśli chodzi o towarzystwo dla polskiej wódki, wolą rodzime smaki.
Tak więc w paście obok śledzia znajdziesz gotowane ziemniaki i jajka oraz czerwoną cebulę – a to wszystko „otulone” majonezem z musztardą. Prawda, że brzmi pysznie?
Papryczki z fetą
Małe papryczki wypełnione po brzegi serowym nadzieniem i zanurzone w ziołowej oliwie… To takie proste! Możesz je przygotować nawet w dniu imprezy – papryczkom wystarczy 4 godziny w zalewie i są już gotowe do chrupania do kieliszka wódki. Obok papryczek koniecznie połóż kilka kromek bagietki.
Tatar wołowy
Dobry tatar jest na wagę złota, szczególnie gdy pojawia się na stole w towarzystwie bardzo dobrej wódki. Drobno posiekana polędwica wołowa z ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą, musztardą i żółtkiem. Pycha!
Klasyczną wersję tatara jednak postanowiliśmy trochę ulepszyć, dodając odrobinę brandy. Uwierz nam, to robi różnicę!
Łosoś pieczony w boczku
Przecież wiadomo, że rybka lubi pływać 🙂 Łosoś owinięty w chrupiący boczek świetnie będzie wyglądać na imprezowym stole. Boczek dodatkowo spinamy wykałaczką, żeby nie zsunął się podczas pieczenia. Dzięki niej też gościom będzie łatwiej częstować się zakąską.
To przepis, do którego warto wracać przy każdej okazji.
Ziemniaczane miseczki z serkiem i burakami
Banalnie prosta przekąska, która może zrobić wrażenia na gościach. Łatwa, a efektowna! Tak trzeba zaskakiwać. W dodatku, podobnie jak pasta śledziowa, pełna jest polskich smaków – ziemniak, burak i nuta chrzanowa stanowią świetne trio. Ta przekąska została stworzona specjalnie pod kieliszek wódki.
Same miseczki możesz przygotować wcześniej, a dopiero przez przyjściem gości wypełnić serkiem i burakiem. Serwujemy je na ciepło lub na zimno.
(fot. depositphotos)