• Chrupiące grzanki z pastą śledziową
2023-01-26

Grzanki z pastą śledziową

  • 8 porcji
  • 40 minut + oczekiwanie
  • 5 minut

Czy można wyobrazić sobie kieliszek schłodzonej wódki bez śledzia? Nie! Tym razem serwujemy go w postaci pysznej pasty na grzance.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 3

    filety śledziowe

  • 4

    średniej wielkości ziemniaki

  • 1

    czerwona cebula

  • 2

    jajka

  • 3

    łyżki majonezu

  • 1

    łyżeczka musztardy

  • 1

    bagietka

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. W międzyczasie jajka włożyć do osolonej wody i ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
  2. Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonej wody i gotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić.
  3. Cebulę i ziemniaki obrać, po czym pokroić w małą kostkę. Ugotowane jajka drobno posiekać.
  4. Śledzie wyciągnąć z wody i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie pokroić je w bardzo małe kawałki i połączyć z ziemniakami, cebulą oraz jajkami.
  5. Do składników dołożyć majonez i musztardę. Całość dobrze wymieszać. Na końcu pastę doprawić do smaku pieprzem.
  6. Bagietkę pokroić w kromki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 5 minut, aż się zrumienią. Podawać z pastą śledziową.

Sprawdź też! Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.