• Śliwki owinięte w boczek - przekąska do wódki.
2023-01-26

Śliwki w boczku

  • 15 porcji
  • 15 minut + oczekiwanie
  • 10 minut
  • na śliwowicy

Chyba trudno wyobrazić sobie prostszą w przygotowaniu przekąskę. Dla aromatu i smaku suszone śliwki namoczyliśmy w śliwowicy.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 15
  • 15

    plasterków wędzonego boczku

  • 150

    ml śliwowicy

  • 15

    suszonych śliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki zalać śliwowicą i moczyć 1 godzinę, po czym osączyć z alkoholu.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Blachę wyścielić papierem do pieczenia.
  3. Każdą śliwkę ułożyć na plasterku wędzonego boczku i zwinąć w roladkę. Całość spiąć wykałaczką.
  4. Śliwki ułożyć na blaszce i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 10 minut, aż boczek się ładnie zrumieni.

Sprawdź też! Daktyle z kozim serem w glazurze





  • Śliwki można też zalać 1/2 szklanki sosu sojowego i moczyć ok. 5 minut. Dzięki temu owoce zyskają lekko słonawy posmak.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.