wino wzmacniane





Wino wzmacniane to trunek, do którego w procesie produkcji dodano mocniejszy alkohol. Popularnymi winami wzmacnianymi są porto, sherry i madera.

Liczba przepisów : 14
Sortuj:
 
  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na wermucie
  • bez mięsa

Lekki krem z pora z nutą białego wermutu

Czy zwykła zupa krem można dodać smaku codzienności? Ta na pewno! Bogata, aromatyczna i doprawiona wermutem. Czegóż chcieć więcej do szczęścia?
 
  • 1 porcja
  • 3 minuty

Koktajl grejpfrutowy na białym porto

Ten lekki i orzeźwiający koktajl na białym porto to wszystko, czego potrzebujesz, aby się dziś zrelaksować i poczuć lato.
 
  • 1 porcja
  • 3 minuty

Bloody Marsala

Z uwagi na słone nuty, które często charakteryzują wytrawną marsalę, to wino idealnie odnajdzie się właśnie w tej wariacji na temat koktajlu Krwawa Mary.
 
  • 4 porcje
  • 15 minut
  • 45 minut
  • na winie

Sos aioli z pieczonym czosnkiem i sherry

Taki dip to skarb w kuchni! Pasuje nie tylko do eleganckich przekąsek. Podanie go nawet ze zwykłymi tostami sprawi, że przyjemność sięgnie zenitu!
 
  • 4 porcje
  • 25 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Grzyby marsala z czosnkiem

Wspaniałe preludium do wieczora w gronie rodziny i znajomych. Te grzyby na pewno wyostrzą apetyt.
 
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • z sherry
  • bez mięsa

Krem z topinamburu z sherry

Pyszna, rozgrzewająca zupa z hiszpańską nutą wytrawnej sherry.
 
  • 4 porcje
  • 5 minut

Lemon sherry

Pyszna i ekspresowa lemoniada na wytrawnym winie wzmacnianym. Musisz tego spróbować!
 
  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Schab z kością z sosem śliwkowym na porto

Oto danie pełne smaków i aromatów. Koło tego przepisu nie można przejść obojętnie.
 
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na winie

Stek w sosie czekoladowo-winnym

Dwie najsmaczniejsze rzeczy na świecie? Wino i czekolada. Choć ten duet brzmi bardzo słodko, to dodaje smaku nie deserowi, a pysznym stekom z polędwicy.
 
  • 4 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na winie

Gruszki gotowane w porto z czekoladą

Nic nie uwodzi tak jak deser! Może zwieńczyć pyszną kolację i rozgrzać wyobraźnię - warto zatopić gruszki w pysznym portugalskim winie, by się o tym przekonać.
 
  • 2 porcje
  • 50 minut
  • na winie

Oryginalny kurczak marsala

Randka w stylu włoskim? Oto Wasz kulinarny bohater, czyli pierś kurczaka z pieczarkami duszona w sycylijskim winie marsala. 
 
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • na winie

Skrzydełka w słodkim winie

Lubisz oryginale przepisy? Ten właśnie został stworzony po to, by zaskakiwać! Zrób raz, a przekonasz się, że Twój grill zostanie zapamiętany na długo.
 
  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z winem

Karmelizowane szalotki z sherry

Świetnie pasują do steków i mięs z grilla oraz są świetnym dodatkiem do deski serów.
 
  • 12 porcji
  • 35 minut
  • 15-20 minut
  • z winem

Portugalskie minitarty na białym porto

Porto to jedno z najlepszych win do deserów, a oto dowód – małe tarty z kremowym nadzieniem. Już sam ich aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że poczujecie się jak w słonecznej Portugalii.
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.