2024-02-26

Grzyby marsala z czosnkiem

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Wspaniałe preludium do wieczora w gronie rodziny i znajomych. Te grzyby na pewno wyostrzą apetyt.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2

    łyżki masła

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 3

    ząbki czosnku

  • 60

    ml wytrawnego wina marsala

  • 450

    g małych pieczarek

  • 2

    łyżki soku z cytryny

  • 2

    łyżki posiekanej pietruszki

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać. Następnie wlać wino i całość zagotować.
  2. Na patelnię wrzucić oczyszczone grzyby i wymieszać, by pokryły się płynem. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  3. Grzyby doprawić solą oraz pieprzem i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 5 minut, aż będą miękkie i złociste. Na końcu pieczarki skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź też! 9 podstawowych stylów wina, które musisz znać

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.