2024-02-28

Sos aioli z pieczonym czosnkiem i sherry

  • 4 porcje
  • 15 minut
  • 45 minut
  • na winie

Taki dip to skarb w kuchni! Pasuje nie tylko do eleganckich przekąsek. Podanie go nawet ze zwykłymi tostami sprawi, że przyjemność sięgnie zenitu!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    główka czosnku

  • 2

    żółtka

  • 1

    łyżka octu winnego (np. sherry vinegar)

  • szczypta soli

  • szczypta wędzonej papryki

  • 180

    ml oleju roślinnego

  • 1

    łyżka wytrawnej sherry

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Z główki czosnku odciąć wierzch, po czym owinąć ją w folię aluminiową i piec ok. 45 minut. Ostudzić.
  2. Z główki wycisnąć ząbki czosnku i starannie zgnieść je na pastę za pomocą widelca.
  3. Pastę czosnkową utrzeć z żółtkami, octem, solą i papryką. Ciągle miksując, dodawać stopniowo olej. Na końcu wmieszać sherry. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.

Sprawdź też! Sherry – świat pełen niesamowitych smaków

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.