2024-10-21
Krem z topinamburu z sherry
Pyszna, rozgrzewająca zupa z hiszpańską nutą wytrawnej sherry. Pycha!
SKŁADNIKI
-
500
g topinamburu
-
1
łyżka oleju
-
0.5
cytryny
-
50
g masła
-
1
cebula
-
200
g ziemniaków
-
600
ml bulionu warzywnego
-
100
ml wytrawnej sherry
-
3
łyżki śmietany 30%
-
2
łyżki startego parmezanu
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Topinambur obrać, umyć i pokroić w kostkę, po czym przerzucić do miski i zalać wodą. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Ziemniaki i cebulę obrać, po czym pokroić w niedużą kostkę. Topinambur odcedzić.
- W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Następnie wrzucić cebulę, ziemniaki oraz topinambur. Całość podsmażać ok. 15 minut na niedużym ogniu, często mieszając.
- Składniki podlać sherry i przez chwilę podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje. Następnie zalać bulionem i dusić przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Zupę zmiksować na gładki krem, po czym wymieszać ze śmietaną i parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sprawdź też! Sherry – świat pełen niesamowitych smaków
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy