• zupa krem z topinamburu
2023-11-03

Krem z topinamburu z sherry

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • z sherry
  • bez mięsa

Pyszna, rozgrzewająca zupa z hiszpańską nutą wytrawnej sherry.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 500

    g topinamburu

  • 1

    łyżka oleju

  • 0.5

    cytryny

  • 50

    g masła

  • 1

    cebula

  • 200

    g ziemniaków

  • 600

    ml bulionu warzywnego

  • 100

    ml wytrawnej sherry

  • 3

    łyżki śmietany 30%

  • 2

    łyżki startego parmezanu

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Topinambur obrać, umyć i pokroić w kostkę, po czym przerzucić do miski i zalać wodą. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  2. Ziemniaki i cebulę obrać, po czym pokroić w niedużą kostkę. Topinambur odcedzić.
  3. W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem oleju. Następnie wrzucić cebulę, ziemniaki oraz topinambur. Całość podsmażać ok. 15 minut na niedużym ogniu, często mieszając.
  4. Składniki podlać sherry i przez chwilę podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje. Następnie zalać bulionem i dusić przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  5. Zupę zmiksować na gładki krem, po czym wymieszać ze śmietaną i parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sprawdź też! Sherry – świat pełen niesamowitych smaków

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.