• krem kurkowy na białym winie
2022-08-22

Krem kurkowy na winie

  • 4 porcje
  • 30 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Delikatna zupa krem z podsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie kurkach.  

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 400

    g kurek

  • 450

    g ziemniaków

  • 1

    cebula

  • 2

    łyżki masła

  • 200

    g śmietany 30%

  • 200

    ml białego wina wytrawnego

  • 500

    ml bulionu warzywnego

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kurki przebrać i oczyścić. Większe sztuki pokroić.
  2. Cebulę zeszklić na maśle, po czym wrzucić kurki i smażyć ok. 5 minut. Składniki podlać winem i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
  3. Następnie wlać bulion i wrzucić ziemniaki. Gotować do miękkości składników.
  4. Z zupy wyjąć kilka kurek, a resztę zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę i całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Krem przelać do miseczek i udekorować kurkami.





TO PASUJE

Chardonnay

Ten szczep bardzo dobrze komponuje się z grzybami. Szczególnie polecamy te wina, które były starzone w beczkach – mają one bogaty, śmietankowy styl. Pochodzą głównie z Kalifornii, Chile, Australii, Argentyny i Hiszpanii. Do picia warto je serwować w nieco wyższej temperaturze (ok. 13ºC), co pozwoli uwolnić więcej aromatu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.