• Steki wieprzowe
2023-08-10

Schab z kością z sosem śliwkowym na porto

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • na winie

Oto danie pełne smaków i aromatów. Koło tego przepisu nie można przejść obojętnie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    kotlety wieprzowe z kością

  • 2

    łyżeczki cukru trzcinowego

  • 0.5

    łyżeczki wędzonej papryki w proszku

  • 150

    g śliwek

  • 2

    łyżeczki oliwy z oliwek

  • 1

    szalotka

  • 150

    ml wytrawnego porto

  • 70

    ml octu balsamicznego

  • 1

    łyżka płynnego miodu

  • suszony tymianek (opcjonalnie)

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śliwki opłukać i usunąć z nich pestki. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek.
  2. Dodać porto, ocet oraz miód. Chwilę podgrzewać, po czym wrzucić śliwki. Całość dusić na średnim ogniu przez 5-8 minut, często mieszając.
  3. Gdy sos się zredukuje i śliwki zmiękną, całość doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie tymiankiem. Zdjąć z ognia i odstawić na czas przygotowywania mięsa.
  4. Osuszone kotlety wieprzowe oprószyć solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz cukrem trzcinowym.
  5. Kotlety smażyć na mocno rozgrzanym ruszcie lub na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony (pamiętaj, w przeciwieństwie do wołowiny, wieprzowina musi być dobrze wysmażona). Podawać z sosem śliwkowym.

Sprawdź też! Gruszki gotowane w porto z czekoladą

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.