• śliwki z nutą whisky
2023-08-10

Śliwki duszone na whisky

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na whisky

Whisky naprawdę potrafi nieźle zainspirować, na przykład do takich słodko-wytrawnych przekąsek. Spróbujcie raz, a przepadniecie!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 8

    dużych śliwek

  • 100

    ml whisky

  • 100

    ml wody

  • 1

    łyżeczka cynamonu

  • 40

    g cukru trzcinowego

  • feta lub ser pleśniowy do podania

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelnię wlać wodę i dodać cukier oraz cynamon. Dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  2. Śliwki opłukać i przekroić na pół, po czym wyłożyć na patelnię przekrojoną stroną do dołu. Dusić ok. 2 minut.
  3. Następnie śliwki odwrócić i podlać whisky. Podgrzewać przez 3-5 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  4. Śliwki przełożyć do innego naczynia i odstawić na 2 minuty, po czym na każdej połówce ułożyć po kawałku fety lub sera pleśniowego. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky

(fot. depositphotos)





  • Śliwki można też podawać całkiem na słodko z kremem whisky. 300 g kremówki należy zmiksować z 20 g cukru pudru oraz 50 ml whisky na gęstą pianę. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania śliwek, żeby masa nieco stężała.
Tagi whisky




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.