• Soczyste steki w sosie czekoladowym z porto
2023-02-26

Stek w sosie czekoladowo-winnym

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na winie

Dwie najsmaczniejsze rzeczy na świecie? Wino i czekolada. Choć ten duet brzmi bardzo słodko, to dodaje smaku nie deserowi, a pysznym stekom z polędwicy.

SKŁADNIKI
  • 2

    steki z polędwicy wołowej lub filety mignon (po ok. 200 g)

  • 0.5

    łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu + do smaku

  • 0.5

    łyżeczki suszonego rozmarynu

  • 0.5

    łyżeczki czosnku granulowanego

  • 0.5

    łyżeczki soli + do smaku

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 160

    ml wina porto

  • 60

    ml bulionu wołowego

  • 0.5

    łyżeczki octu balsamicznego

  • 20

    g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 85%)

  • 1

    łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. W miseczce połączyć 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, rozmaryn oraz czosnek granulowany.
  2. Steki dokładnie osuszyć i natrzeć ze wszystkich stron mieszanką przypraw.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, po czym ułożyć na niej mięso. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony (stopień średnio wysmażony). Steki przełożyć na talerz i szczelnie przykryć.
  4. Przygotować sos: na patelnię po smażeniu steków wlać porto oraz bulion. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  5. Patelnię zdjąć z ognia i sos połączyć z octem balsamicznym. Następnie dodać czekoladę oraz masło i mieszać tak długo, aż się roztopią. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Steki przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Polecamy podawać na risotto.

Sprawdź nasz przepis na szybkie risotto!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Porto tawny

Jest bogatsze, bardziej złożone i mniej słodkie niż porto ruby. Świetnie pasuje do gorzkiej czekolady, dlatego warto go użyć do przygotowania tego sosu. Podstawowa wersja, najczęściej spotykana w sklepach, dojrzewa minimum przez 3 lata w beczkach. Im starsze wino, tym akcenty świeżych owoców ustępują nutom owoców suszonych.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.