2024-02-26
Grzyby marsala z czosnkiem
Wspaniałe preludium do wieczora w gronie rodziny i znajomych. Te grzyby na pewno wyostrzą apetyt.
SKŁADNIKI
- 2
łyżki masła
- 1
łyżka oliwy z oliwek
- 3
ząbki czosnku
- 60
ml wytrawnego wina marsala
- 450
g małych pieczarek
- 2
łyżki soku z cytryny
- 2
łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać. Następnie wlać wino i całość zagotować.
- Na patelnię wrzucić oczyszczone grzyby i wymieszać, by pokryły się płynem. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- Grzyby doprawić solą oraz pieprzem i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 5 minut, aż będą miękkie i złociste. Na końcu pieczarki skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź też! 9 podstawowych stylów wina, które musisz znać
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy