• coq au vien - francuski kurczak w czerwonym winie
2024-02-22

Coq au vin – kurczak w winie

  • 4 porcje
  • 2,5-3 godziny
  • na winie

Dosłownie znaczy „kogut w winie”. To przepis z klasycznej kuchni francuskiej, w którym mięso jest duszone w lekkim winie czerwonym. Kulinarna elegancja!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    kg mięsa z kurczaka (np. udek)

  • 2

    łyżki mąki pszennej

  • 0.5

    puszki krojonych pomidorów

  • 2

    marchewki

  • 250

    g parzonego boczku

  • 3

    szalotki

  • 500

    ml czerwonego wina wytrawnego (lekkiego)

  • 3

    ząbki czosnku

  • 4

    liście laurowe

  • 6

    ziarenek ziela angielskiego

  • 1

    łyżka suszonego majeranku

  • 2

    łyżki koncentratu pomidorowego

  • 250

    g pieczarek

  • 30

    g masła

  • 2

    łyżki oleju do smażenia

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać i osuszyć, po czym oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Boczek pokroić w małą kostkę. Szalotki obrać i pociąć w piórka. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim kurczaka ze wszystkich stron. Mięso przełożyć na talerz.
  3. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zrumienić boczek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz szalotkę. Całość przez chwilę podsmażać.
  4. Do składników dorzucić liście laurowe, majeranek oraz ziele angielskie. Dodać koncentrat oraz pomidory z puszki i całość dobrze wymieszać. Następnie wlać wino.
  5. Podsmażone mięso włożyć do wina z przyprawami. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1,5-2 godzin, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby podlewać od czasu do czasu odrobiną wody.
  6. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki lub w ćwiartki (małe sztuki można zostawić w całości), a następnie zrumienić na maśle i dodać do kurczaka. Całość doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Sprawdź też! Kuchnia francuska. 7 romantycznych przepisów dla dwojga

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Pinot noir

Pinot noir z Burgundii będzie idealnie pasować do naszego kurczaka w winie. Jest delikatne i owocowe, o smakach czerwonych owoców (zwłaszcza wiśni), z całkiem sporą kwasowością, ale i łagodną taniną, dzięki czemu nie dominuje smaku potraw.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.