Inspiracje

  • Kuchnia francuska - pomysł na randkę
2024-03-12

Kuchnia francuska. 7 romantycznych przepisów dla dwojga

Francuski znany jest jako język miłości. To właśnie Paryż uznawany jest za najbardziej romantyczne miasto na świecie, a sami Francuzi za sprawnych i pełnych pasji kochanków. Jednak to nie wszystko. Francja kojarzy się przede wszystkim z bardzo dobrym jedzeniem. Elegancja, perfekcja, tradycja – oto podwaliny francuskiego gotowania. W nim miesza się mieszczańska i chłopska kuchnia, uzupełniona wpływami sąsiadujących Włoch i Hiszpanii.

Jednak we Francji pociąga nie tylko samo jedzenie, ale i zwyczaje mu towarzyszące. Wspólny posiłek z bliskimi to nieodłączna część dnia. Nie ma pośpiechu, ale jest dobre wino! Francuzi wiedzą, że jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu. Szampan, czekolada i romans to kluczowe składniki zrównoważonej diety 😉

Też możesz czerpać radość z życia! Oto francuskie klasyki, które sprawią, że spotkanie we dwoje będzie niezapomniane! Kosztujcie, dobrze się bawcie i się kochajcie! C’est la vie!

Coq au vin

Ucieleśnia prawdziwego ducha kuchni francuskiej – pyszne rustykalne danie, które gromadzi wszystkich wokół stołu. To bogaty, aromatyczny francuski gulasz z kurczaka duszonego w czerwonym winie z grzybami oraz chrupiącym boczkiem. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą!

Tradycyjnie do przygotowania coq au vin używa się burgundów lub pinot noir, ale lekkie lub średnie czerwone wino, takie jak merlot lub zinfandel, będzie również odpowiednie.

Kuchnia francuska - randka w domu

Kurczak w czerwonym winie (fot. depositphotos).

 Crêpes Suzette

To prawdopodobnie najsłynniejsze naleśniki na świecie. Zasłynęły w eleganckich paryskich restauracjach na przełomie XIX i XX wieku i stały się standardowym francuskim deserem dla dorosłych.

Niektórzy wierzyli, że powstały zupełnie przez przypadek w Maitre w Cafe de Paris w Monte Carlo w 1895 roku dla księcia Walii. Inne źródła twierdzą, że Monsieur Joseph, właściciel restauracji Marivaux, stworzył przepis i nazwał go na cześć francuskiej aktorki Suzanne Reichenberg w 1897 roku.

Crêpes Suzette są delikatne, pokryte pysznym słodkim syropem z dodatkiem pomarańczy i alkoholu – idealne, by zwieńczyć romantyczną kolację lub zacząć dzień jako śniadanie serwowane do łóżka.

Kuchnia francuska - randka w domu

Naleśniki francuskie z pomarańczą (fot. depositphotos).

Wołowina po burgundzku

Wołowina gotowana powoli w owocowym czerwonym winie, aż będzie tak miękka, lepka i cudownie pikantna – to klasyka francuskiej kuchni prowincjonalnej.

Jak sama nazwa wskazuje, wszystko zaczęło się w Burgundii, regionie słynącym z doskonałych win, ale także z bydła Charolaise znanego z delikatnego i smacznego mięsa.

Mówi się, że burgundzkie jedzenie odzwierciedla wino – lżejsza, delikatniejsza kuchnia na północy, gdzie króluje chablis, cięższe, bogatsze potrawy na południu, gdzie dominują maślane wina białe i pełniejsze czerwienie.

Wołowina po burgundzku po połączenie elegancji, prostoty i wina. Czy potrzeba coś więcej, by stworzyć romantyczną kolację?

Kuchnia francuska - randka w domu

Kawałki wołowiny duszone w winie.

Tarta Tatin

To słynna francuska tarta, która pieczona jest spodem do góry! To jej znak rozpoznawczy! Najczęściej przygotowywana jest z jabłek, ale postanowiliśmy przygotować słodką wariację na temat tarty i przyrządziliśmy ją z gruszek w rumowym karmelu.

Jest jedna zasada jedzenia tarty, której należy skrupulatnie przestrzegać. Musi być podawana na ciepło! Dla Francuzów Tarta Tatin w temperaturze pokojowej nie jest warta naczynia, w której była pieczona 😉

Kuchnia francuska - randka w domu

Tarta Tatin to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów (fot. depositphotos).

Francuska zupa cebulowa

Nie ma nic bardziej przytulnego niż ciepła miska świeżo przygotowanej francuskiej zupy cebulowej. Jest niezwykle aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca.

To klasyczne danie przyrządzane jest z duszonej cebuli i bulionu wołowego, a na końcu zapiekane z bagietką pod serem. Tradycyjnie zupę podaje się w kokilkach lub ceramicznym garnku z rączką.

Kuchnia francuska - randka w domu

Aromatyczna zupa cebulowa z dodatkiem koniaku.

Clafoutis

Francuskie desery mogą być wyszukane i dekadenckie , jak i proste, z rustykalną duszą. Clafoutis zdecydowanie należy do tej drugiej grupy.

To francuski deser z owocami przygotowywany z jajek, cukru, mleka oraz mąki. Konsystencją przypomina flan – naleśnik z piekarnika. Z wiśniami to klasyka, ale można użyć innych owoców.

Clafoutis jest zbyt łatwe, aby go nie spróbować!

Kuchnia francuska - randka w domu

Owoce zapiekane w cieście to francuski klasyk!

Filet mignon

Uważany jest za króla steków – dobrze przyrządzony rozpływa się w ustach i rozpada pod najmniejszym naciskiem widelca.

Za ten kawałek wołowiny możemy słono zapłacić w restauracji – zdecydowanie taniej można ją przyrządzić w domu, zwłaszcza jeśli kupujesz całą polędwicę.

Filet mignon jest bardzo delikatny, ale ma też mniej wyraźny smak, dlatego na francuskim stole często towarzyszy mu aromatyczny sos – polecamy szczególnie musztardowy na winie. Tak właśnie trafia się przez żołądek do serca!

Kuchnia francuska - randka w domu

Filet mignon w sosie musztardowo-winnym (fot. depositphotos).

 

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.