Inspiracje
Owocowy zawrót głowy! 5 przepisów na domowe sorbety
Któż nie kocha sorbetów? To przecież kwintesencja lata i porządna dawka owocowego orzeźwienia! Teraz możesz je przygotować sam w domu. Jeśli jednak myślisz, że to pracochłonna przygoda, to pozwól, że obalimy ten mit!
Mamy dla Ciebie aż 5 super przepisów na sorbety, które są tak proste w przygotowaniu jak mrugnięcie okiem. Do tego są bardzo owocowe i okraszone kilkoma kroplami czegoś mocniejszego. Takich smakołyków nie zjesz nigdzie indziej. Zaproś znajomych na lody! Tylko dla dorosłych 😉
Lody arbuzowe na tequili
Tequila co prawda ma ognisty temperament, ale w tym przypadku nie rozgrzewa, a schładza. Razem z soczystym miąższem arbuza i sokiem z cytryny lub limonki zamieniła się w pyszny sorbet… na patyku!
Lody arbuzowe warto podawać w towarzystwie Margarity! Wtedy dostajemy podwójną dawkę orzeźwienia!
Sorbet malinowy na winie musującym
Połączyliśmy słodycz arbuza, malin oraz miodu z żywymi bąbelkami musiaka. Wyszło takie oto cudo. Sorbet, który nie tylko przyniesie orzeźwienie, ale i rozkręci niejedną imprezę. Smak lata dla dużych łasuchów.
Dla lepszego efektu WOW każdą porcję sorbetu warto udekorować świeżymi owocami, na przykład kawałkiem arbuza.
Orzeźwiający sorbet jabłkowy z cydrem
Takiego smaku w sklepie nie znajdziesz. To świetny pomysł, by zaskoczyć znajomych lub przyjaciół. Jabłka i cydr w postaci zmrożonego deseru – to jest pyszne!
Sorbet jabłkowy to jeden z najlepszych i najpyszniejszych sposobów, by się schłodzić w gorący dzień. Potrafi ostudzić emocje po ciężkim dniu, więc warto go mieć w swojej zamrażarce.
Sorbet truskawkowy z wódką
Przyjęło się w kanonie, że truskawki to najlepiej z szampanem się prezentują. No na pewno jest to połączenie z gatunku tych romantycznych, ale… chyba czas na mały twist. By było trochę fantazyjniej, truskawkę z wódką połączyliśmy. Co z tego wyszło? Pyszny SORBET TRUSKAWKOWY!
Polecamy dla ochłody i by wrażenie zrobić. O takim deserze goście długo nie zapomną.
Sorbet mango na ciemnym rumie
Pyszny deser z egzotyczną nutą – słodkie mango i aromatyczny rum doskonale do siebie pasują. Sorbet często przygotowujemy w formie do lodów na patyku, ale można go też mrozić w pojemniku i serwować w miseczkach z kawałkami świeżych owoców – m.in. mango, brzoskwini i ananasa. Dla łasuchów dodatkowo dorzucamy bitą śmietanę!
Celebrujmy lato!
(fot. depositphotos)