• sorbet na winie musującym
2022-06-10

Sorbet malinowy na winie musującym

  • 4 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na winie

Pyszne połączenie malin i arbuza w postaci orzeźwiającego sorbetu na bazie wina z bąbelkami. Smak lata dla dużych łasuchów.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 500

    g miąższu arbuza

  • 500

    g malin

  • 100

    g miodu

  • 150

    ml wody

  • 150

    ml wina musującego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę zagotować z dodatkiem miodu na małym ogniu, często mieszając, po czym ostudzić.
  2. Maliny dokładnie opłukać i odstawić do ocieknięcia. Miąższ arbuza pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Owoce razem zmiksować.
  3. Wodę z miodem dołożyć do zmiksowanych owoców i wymieszać. Następnie wlać wino i całość połączyć.
  4. Masę włożyć do zamrażarki na ok. 10 godzin. Od czasu do czasu wyjąć ją i przemieszać.
  5. Sorbet wyjąć z zamrażalnika i wstawić do lodówki na 20 minut przed planowanym podaniem. Można udekorować świeżymi owocami.





TO PASUJE

Prosecco

To pochodzące z Włoch wino musujące ma delikatny smak dojrzałej gruszki z wyczuwalnym akcentem melona i pigwy. Dodatkowo ma bardzo przyjemny kwiatowy aromat. Gdy na etykiecie dostrzeżesz napis „superiore”, oznacza to, że wino posiada nieco więcej alkoholu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.