• domowy sos rumowo-karmelowy
2022-06-13

Karmelowo-rumowy sos do deserów

  • 10 porcji
  • 25 minut
  • na rumie

Ten sos jest genialny! Warto zawsze go mieć pod ręką, by urozmaicić każdy deser. Doskonale pasuje do lodów, ciast, gofrów, pieczonych owoców, a także gorącej czekolady.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 220

    g cukru pudru

  • 70

    g masła

  • 4

    łyżki wody

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 70

    ml ciemnego rumu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka o grubym dnie wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. Gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i całość zagotować. Następnie zostawić na małym na 10 minut (nie mieszać), aż karmel nabierze złotego koloru (uważać, by się nie przypalił).
  3. Do karmelu dodać masło i podgrzewać, mieszając. Gdy masło się roztopi, wlać śmietanę i połączyć.
  4. Sos zdjąć z ognia i wymieszać z rumem. Ostudzić i przelać do zamykanego pojemnika.

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.