• Sorbet truskawkowy z wódką
2024-07-12

Sorbet truskawkowy z wódką

  • 4 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na wódce

Dla tych, którzy potrzebują trochę owocowego orzeźwienia z charakterem! Pyszny sorbet ze słodkich truskawek.

SKŁADNIKI
  • 500

    g truskawek

  • 3

    łyżki soku z cytryny

  • 60

    ml wódki

  • 150

    g cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki umyć, osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić, przełożyć do miski i
    zasypać cukrem. Odstawić na 5 minut.
  2. Do truskawek dodać wódkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować na gładki mus.
  3. Mus przetrzeć przez sitko z małymi oczkami, a następnie przelać do metalowej miski i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny – raz na godzinę mus wyjąć z zamrażalnika i przemieszać widelcem, aby powstały kryształki lodu.
  4. Sorbet serwować w szklankach. Można udekorować listkami mięty i świeżymi owocami.





  • Do przygotowania sorbetu można użyć zarówno czystej wódki, jak i smakowej (np. waniliowej). Dobrym dodatkiem będzie również rum.
Tagi deser, wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.