• Sorbet jabłkowy
2022-06-03

Orzeźwiający sorbet jabłkowy z cydrem

  • 4 porcje
  • 35 minut + oczekiwanie
  • na cydrze

Jeden z najlepszych i najpyszniejszych sposobów, by się schłodzić w gorący dzień. Sorbet też potrafi ostudzić emocje po ciężkim dniu, więc warto go mieć w swojej zamrażarce.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 700

    g jabłek

  • 500

    ml cydru

  • 300

    g cukru

  • 1

    cytryna

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka obrać, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cytrynę sparzyć, po czym dokładnie wytrzeć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok.
  2. Jabłka przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz wsypać cukier. Na końcu składniki zalać cydrem.
  3. Całość podgrzewać na średnim ogniu ok. 15 minut, często mieszając, aż owoce będą miękkie. Jabłka odstawić do ostygnięcia.
  4. Owoce zmiksować za pomocą blendera na gładki mus, po czym przełożyć do plastikowego pojemnika. Wstawić do zamrażarki.
  5. Po 30 minutach, sorbet wyjąć, przemieszać i wstawić z powrotem do zamrażalnika. Czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy w odstępach półgodzinnych – dzięki temu sorbet będzie bardziej puszysty.





  • 10-15 minut przed planowanym podaniem sorbet należy wyjąć z lodówki – gdy trochę zmięknie, łatwiej będzie go nabierać na łyżkę i układać w miseczce.
Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.