• Czekoladowe trufle
2022-06-03

Troufakia – greckie trufle

  • 2 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • z brandy

Czekoladowe łakocie z nutą brandy. Przy nich można zapomnieć o całym świecie. To również świetny pomysł na słodki podarunek dla ukochanej.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 150

    g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85%

  • 170

    g maślanych herbatników

  • 0.5

    szklanki orzechów laskowych

  • 0.5

    szklanki mleka

  • 3

    łyżki śmietany 30%

  • 3

    łyżki brandy

  • dobrej jakości kakao do obtoczenia trufli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć – można je wrzucić do worka strunowego, zamknąć i rozdrobnić za pomocą wałka lub użyć malaksera. Orzechy laskowe drobno posiekać.
  2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka. Rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu i stale mieszając, by czekolada się nie przypaliła.
  3. Czekoladę połączyć z herbatnikami oraz orzechami. Następnie wlać mleko, śmietanę oraz brandy i całość starannie wymieszać. Masę wstawić do lodówki na 2 godziny.
  4. Ze schłodzonej masy formować kulki – dłonie wcześniej należy zwilżyć wodą. Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na talerzu.








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.