2022-06-03
Troufakia – greckie trufle
Czekoladowe łakocie z nutą brandy. Przy nich można zapomnieć o całym świecie. To również świetny pomysł na słodki podarunek dla ukochanej.
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
-
150
g dobrej jakości gorzkiej czekolady o zawartości kakao 85%
-
170
g maślanych herbatników
-
0.5
szklanki orzechów laskowych
-
0.5
szklanki mleka
-
3
łyżki śmietany 30%
-
3
łyżki brandy
-
dobrej jakości kakao do obtoczenia trufli
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatniki bardzo drobno pokruszyć – można je wrzucić do worka strunowego, zamknąć i rozdrobnić za pomocą wałka lub użyć malaksera. Orzechy laskowe drobno posiekać.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka. Rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu i stale mieszając, by czekolada się nie przypaliła.
- Czekoladę połączyć z herbatnikami oraz orzechami. Następnie wlać mleko, śmietanę oraz brandy i całość starannie wymieszać. Masę wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Ze schłodzonej masy formować kulki – dłonie wcześniej należy zwilżyć wodą. Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na talerzu.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy