• Lody a la Mojito - lody na rumie.
2024-04-10

Orzeźwiające lody Mojito

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na rumie

Nie tylko dzieci uwielbiają lizaki lodowe. Te powstały z myślą o wielbicielach drinków na rumie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 100

    g cukru pudru

  • 1

    garść liści mięty

  • 150

    ml soku z limonki

  • 2

    limonki

  • 60

    ml białego rumu

  • woda mineralna niegazowana do dopełnienia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do rondelka wlać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzątek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem.
  2. Do wody wrzucić liście mięty i całość ponownie postawić na palniku. Podgrzewać na wolnym ogniu przez 5 minut. Napar odstawić do ostygnięcia.
  3. Cytryny umyć i wyszorować, po czym zetrzeć z nich skórkę.
  4. Wodę miętową przecedzić przez sitko do dzbanka. Dodać rum oraz sok i skórkę z limonki. Następnie dolać tyle wody, aby uzyskać ok. 600 ml płynu.
  5. Płyn wlać do foremek na lody i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Sprawdź też! Owocowy zawrót głowy! 5 przepisów na domowe sorbety

(fot. depositphotos)





Tagi deser ,drinki ,rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.