Inspiracje

  • Letnie kawy z alkoholem na bazie espresso
2022-07-27

Kawa na orzeźwienie! 6 przepisów na bazie espresso

Kawa zawsze dodaje aromatu i smaku naszej codzienności. Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej lub ulubionego ciasta czekoladowego bez filiżanki kawy z mlekiem. Tym razem jednak kawa przychodzi nam z… orzeźwieniem.

Przez kilka dni mieliśmy okazję raczyć się kawą z automatycznego ekspresu Siemens EQ700. Jako wielcy kawosze czuliśmy się jak w siódmym niebie! Urządzenie ma w pamięci aż 27 różnych specjałów kawowych (w tym tak popularne jak espresso, latte, cafe crema, cappuccino, macchiato, z mlekiem itd.), więc nie było nudy! Każdy znajdzie tu dla siebie coś dobrego! To pewne 🙂

Jednak ostatni czas upałów średnio sprzyjał piciu kawy, ale to nie oznacza, że ekspres poszedł z zapomnienie. Wręcz przeciwnie! Przygotowane w tym urządzeniu espresso tak nas zachwyciło, że postanowiliśmy na jego bazie przyrządzić kilka napojów w nieco chłodniejszym wydaniu. Wybraliśmy 6 naszych ulubionych przepisów. Warto zrobić, bo teraz smakują najlepiej!

Kawa z sokiem ananasowym i rumem

Składniki na 1 porcję:

  • 1 filiżanka espresso
  • 50 ml rumu
  • 150 ml soku ananasowego
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Przygotowane espresso ostudzić i przelać do wysokiej szklanki, po czym wrzucić kostki lodu i dodać rum.
  2. Następnie powoli dolewać sok ananasowy. Całość można udekorować kawałkiem ananasa i liśćmi mięty.
Orzeźwiający napój na espresso

Espresso dopełnione orzeźwiającym sokiem ananasowym z rumem (fot. depositphotos).

Espresso tonic & vodka

Składniki na 1 porcję:

  • 30 ml mocnego espresso
  • 100 ml toniku
  • 40 ml wódki
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu i wlać tonik z wódką. Wymieszać.
  2. Następnie cienkim strumieniem wlać gorące espresso.
Orzeźwiający napój na bazie espresso

Kawa z tonikiem – szybki przepis na lato (fot. depositphotos).

Kawa z lodami i likierem irish cream

Składniki na 1 porcję:

  • 2 filiżanki espresso (espresso doppio)
  • 1-2 gałki lodów waniliowych
  • 40 ml likieru irish cream

Przygotowanie:

  1. Do niskiej szklanki lub większej filiżanki wlać likier irish cream, po czym wyłożyć 1-2 gałki lodów waniliowych.
  2. Powoli wlewać gorącą lub letnią kawę (według preferencji). Do letniej kawy można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu.
Napój na bazie espresso

Lody i kawa – to idealne połączenie (fot. depositphotos).

Espresso martini

Składniki na 1 porcję:

  • 1 filiżanka espresso
  • 50 ml wódki
  • 25 ml likieru kawowego
  • 25 ml syropu cukrowego

Przygotowanie:

  1. Kieliszek do martini włożyć na chwilę do zamrażalnika, aby się schłodził (można też wypełnić go lodem i wstawić do lodówki). Zaparzone espresso odstawić na bok, by przestygło.
  2. Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać kolejno likier kawowy, wódkę, espresso oraz syrop cukrowy. Shaker zakręcić i energicznie wstrząsnąć kilka razy, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Koktajl przecedzić przez sitko do schłodzonego kieliszka.
Drink na bazie espresso

Drink na bazie espresso i wódki (fot. depositphotos).

Mrożona kawa na bourbonie

Składniki na 1 porcję:

  • 1 filiżanka espresso
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki syropu waniliowego lub cukrowego
  • 2 łyżki bourbona
  • kilka kostek lodu
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ostudzone espresso, mleko, bourbon oraz syrop starannie wymieszać (można użyć shakera), po czym przelać do wyższej szklanki wypełnionej kostkami lodu.
  2. Wierzch udekorować bitą śmietaną.
Mrożona kawa - napój na espresso

Mrożona kawa z bitą śmietaną (fot. depositphotos).

Espresso na soku pomarańczowym z likierem

Składniki na 1 porcję:

  • 1 filiżanka espresso
  • 2/3 szklanki kostek lodu
  • 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 40 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

  1. Kostki lodu wrzucić do wyższej szklanki i zalać schłodzonym sokiem pomarańczowym. Dodać likier i wymieszać.
  2. Następnie cienkim strumieniem wlać świeżo zaparzone espresso. Można udekorować cząstką pomarańczy.
Napój na bazie espresso

Dwukolorowy napój z sokiem pomarańczowym (fot. depositphotos).

 

EKSPRES DO KAWY SIEMENS EQ700

Automatyczny ekspres do kawy Siemens EQ700 łączy eleganckie wzornictwo i intuicyjną obsługę. Innowacyjny wyświetlacz iSelect umożliwia poruszanie się po menu ekspresu za pomocą przesunięcia palcem, a funkcja coffeeWorld daje możliwość poznania różnych napojów kawowych z całego świata. Dodatkowo funkcja aromaSelect pozwala określić indywidualne parametry przyrządzania kawy.

Ekspres wyposażony jest również w funkcjonalny system spieniania mleka – cappuccinatore, dzięki czemu kremowe cappuccino, latte lub inny specjał jest gotowy za jednym dotknięciem ekranu.

Dowiedz się więcej o urządzeniu: Siemens EQ700 – ekspres do kawy z bogatymi funkcjami sieciowymi. Recenzja

Ekspres Siemens EQ700

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.