Inspiracje

  • Zakąski do wódki - przepisy
2023-01-27

Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów

Wódka… Wznosimy nią toasty, świętujemy z nią najważniejsze wydarzenia w naszym życiu, smakujemy. Zasługuje na królewską oprawę!

Zakąski lub potocznie zagrycha to pozycja obowiązkowa, gdy planujemy na stole postawić coś mocniejszego. Najbardziej popularne wciąż są ogórki kiszone, grzybki w occie lub marynowane cebulki… Warto jednak nieco wzbogacić swoje menu „pod wódkę”. Mamy dla Ciebie kilka świetnych, a co najważniejsze prostych pomysłów na zakąski.

Rolmopsy z oliwkami

On uwielbia zimne głębiny, ona lubi wygrzewać się w słońcu. On ma nordycką naturę, ona śródziemnomorski temperament. Na pozór nic ich nie łączy, ale ku naszemu zaskoczeniu stworzyli bardzo zgrany duet.

Śledź i oliwka potrafią być bohaterem niejednej domówki. W tej wersji oliwka została owinięta kawałkiem śledzia, a następnie znalazła się w zalewie octowej. Wystarczy 24 godziny w lodówce i przekąskę można serwować.

Śledzie z oliwką w octowej zalewie.

Śledzie z oliwką w octowej zalewie.

Śliwki pieczone w boczku

To jedna z najprostszych przekąsek, jaką znamy. Podstawowy przepis rozszerzyliśmy o śliwowicę – warto namoczyć w niej suszone owoce, by po upieczeniu smakowały i pachniały jeszcze lepiej.

Wódkę śliwkową można też zastąpić czerwonym wytrawnym winem typu nebbiolo, malbec, tempranillo – te odmiany mają zazwyczaj wysoką zawartość tanin i bogaty aromat owocowy, więc będą idealnie pasować do suszonych śliwek.

Połączenie słodkich śliwek i chrupiącego boczku – to może uzależnić!

Pieczone śliwki w boczku.

Pieczone śliwki w boczku.

Grzanki z pastą śledziową

Chyba trudno wyobrazić sobie kieliszek schłodzonej wódki bez śledzia. Można go jednak zaserwować na chrupiącej grzance w postaci pysznej pasty. Z pewnością przypadnie do gustu tradycjonalistom, którzy, jeśli chodzi o towarzystwo dla polskiej wódki, wolą rodzime smaki.

Tak więc w paście obok śledzia znajdziesz gotowane ziemniaki i jajka oraz czerwoną cebulę – a to wszystko „otulone” majonezem z musztardą. Prawda, że brzmi pysznie?

Pasta śledziowa na grzance.

Pasta śledziowa na grzance.

Papryczki z fetą

Małe papryczki wypełnione po brzegi serowym nadzieniem i zanurzone w ziołowej oliwie… To takie proste! Możesz je przygotować nawet w dniu imprezy – papryczkom wystarczy 4 godziny w zalewie i są już gotowe do chrupania do kieliszka wódki. Obok papryczek koniecznie połóż kilka kromek bagietki.

Czerwone papryczki w ziołowej oliwie.

Czerwone papryczki w ziołowej oliwie.

Tatar wołowy

Dobry tatar jest na wagę złota, szczególnie gdy pojawia się na stole w towarzystwie bardzo dobrej wódki. Drobno posiekana polędwica wołowa z ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą, musztardą i żółtkiem. Pycha!

Klasyczną wersję tatara jednak postanowiliśmy trochę ulepszyć, dodając odrobinę brandy. Uwierz nam, to robi różnicę!

Tatar wołowy z nutą brandy.

Tatar wołowy z nutą brandy.

Łosoś pieczony w boczku

Przecież wiadomo, że rybka lubi pływać 🙂 Łosoś owinięty w chrupiący boczek świetnie będzie wyglądać na imprezowym stole. Boczek dodatkowo spinamy wykałaczką, żeby nie zsunął się podczas pieczenia. Dzięki niej też gościom będzie łatwiej częstować się zakąską.

To przepis, do którego warto wracać przy każdej okazji.

Kawałki łososia w boczku.

Kawałki łososia w boczku (fot. depositphotos).

Ziemniaczane miseczki z serkiem i burakami

Banalnie prosta przekąska, która może zrobić wrażenia na gościach. Łatwa, a efektowna! Tak trzeba zaskakiwać. W dodatku, podobnie jak pasta śledziowa, pełna jest polskich smaków – ziemniak, burak i nuta chrzanowa stanowią świetne trio. Ta przekąska została stworzona specjalnie pod kieliszek wódki.

Same miseczki możesz przygotować wcześniej, a dopiero przez przyjściem gości wypełnić serkiem i burakiem. Serwujemy je na ciepło lub na zimno.

Miseczki ziemniaczane z burakami i serkiem chrzanowym.

Miseczki ziemniaczane z burakami i serkiem chrzanowym (fot. depositphotos).

 

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.