Akademia
Wskazówki, których potrzebujesz, gdy gotujesz z winem
Wino jest nie tylko przyjemnością w kieliszku, ale też znakomitym dodatkiem do wielu dań. Może wzbogacić smak marynat, smażonych mięs oraz sosów, nadając im wyjątkową głębię. To wspaniały składnik, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów podczas gotowania. Jednak nie używaj go na oślep. Musisz dokładnie wiedzieć, jak, kiedy i dlaczego dodawać wino do potraw, które przygotowujesz.
Przedstawiamy kilka wskazówek, które pozwolą Ci uniknąć powszechnych błędów i sprawią, że Twoje dania zyskają na smaku. Oto, co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz gotować z winem.
Wybierz wino w rozsądnej cenie
Oczywistym jest, że nie będziesz chcieć używać niepijalnego wina, gdy gotujesz. Jednak wcale nie musisz sięgać po najdroższe butelki. Wysokiej jakości wino z pewnością wzbogaci danie, ale jego subtelne akcenty i aromaty mogą zagubić się wśród innych składników.
Masło, oliwa z oliwek, sól i przyprawy będą mieszać się z winem, zmieniając profil smakowy i maskując wiele delikatnych nut smakowych, których szukamy w kieliszku.
Zamiast tego, wybierz dobre, ale niekoniecznie najdroższe wino, które sprawdzi się w kuchni.
- Dowiedz się więcej! Jak wybrać dobre wino w markecie?
Nie gotuj z winem, którego nie chciałbyś pić
Chociaż gotowanie rozkłada nieco alkohol i smak wina, to nie zmieni to wyrazistych cech konkretnej odmiany. Jeśli więc wino ma tendencję do bardziej kwaśnych lub słodkich nut, prawdopodobnie przejdą one do potrawy.
Trzymaj się więc prostej zasady. Jeśli nie lubisz konkretnego wina w kieliszku, nie dodawaj go do jedzenia podczas gotowania.
Wybierz wino, które pasuje do potrawy
Wybierając wino, kieruj się tym, co zwykle pijesz do danej potrawy. Jest to prosta, ale efektywna metoda na dopasowanie wina, które podkreśli charakter Twojego dania. Lekkie i świeże biele będą doskonałym uzupełnieniem dań z ryb i owoców morza, natomiast intensywne czerwone wina najlepiej sprawdzą się w towarzystwie wołowiny.
Gdy zaczniesz regularnie gotować z winem, zaczniesz rozwijać intuicję co do tego, co dobrze się ze sobą łączy.
- Dowiedz się więcej! Jak łączyć wino i jedzenie? Podstawy foodpairingu
Wykorzystuj wino do przygotowania marynat
Wino jest bardzo niedoceniane jako składnik marynat, a to prosty sposób na nadanie mięsom delikatności i aromatu. Zarówno dobre czerwone, jak i białe wino może przenieść nasze danie na wyższy poziom.
Wino dzięki swojej kwasowości pomaga zmiękczyć mięso i dodaje głębi. Jednak zanim połączysz je z pozostałymi składnikami marynaty, zastanów się nad profilem smakowym potrawy. Jeśli macerujesz rybę, lepiej jest użyć pikantnego, kwaśnego białego wina. W przypadku kurczaka lepiej będzie pasować bogatsze wino, takie jak chardonnay.
- Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
Nie zwlekaj z dodawaniem wina
Moment dodania wina do potrawy ma kluczowe znaczenie. Jeśli zrobisz to zbyt późno, danie będzie miało nieprzyjemny, alkoholowy posmak. Idealnie jest dodać wino na początku gotowania, co pozwoli alkoholowi odparować, a smakom dobrze się połączyć.
W przypadku długo gotujących się się gulaszy, dodaj swoje wino zaraz po tym, jak zrumienisz wszystkie składniki. Następnie pozwól winu nieco się zredukować, co pomaga skoncentrować pyszne smaki. Po redukcji możesz dodać inne płyny, np. bulion.
Nie próbuj flambirować wina
Pomimo że flambirowanie jest efektowną techniką, wino nie nadaje się do tego celu z powodu zbyt niskiej zawartości alkoholu. Jeśli chcesz dodać głębi smakowej za pomocą flambirowania, musisz sięgnąć po mocniejszy alkohol. Samo wino możesz dodać później, dając mu czas na odpowiednie wkomponowanie się w danie.
Zawsze zamrażaj wino, które zostało w butelce
Jeśli zostanie Ci nieco wina, zamiast pozwolić mu się zmarnować, zamróź je w pojemniku na lód.
Kostki wina mogą być cennym dodatkiem do wielu potraw, dodając im charakteru bez konieczności otwierania nowej butelki. Uwielbiamy ten trik, ponieważ sprawia, że gotowanie z winem jest łatwiejsze i bardziej dostępne, a jednocześnie nigdy nie marnujemy wina!
Eksperymentuj z wermutem
Jeśli kiedykolwiek piłeś wermut samodzielnie lub jako część koktajlu, już wiesz, jak jest pyszny. Ale kiedy dodasz go do tego, co gotujesz, zdasz sobie sprawę, że ma jeszcze więcej do zaoferowania.
Wermut, będący aromatyzowanym winem wzmacnianym, może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych win w kuchni. Dzięki dodatkowym ziołom i przyprawom, trunek ten dodaje daniom unikalnego charakteru. Jego złożony profil doskonale nadaje się do wzbogacania sosów i potraw, w których zazwyczaj wykorzystuje się białe wino, choć z pewnością zostawi więcej smaku.
- Sprawdź nasz przepis! Pomidorowa na wermucie
Unikaj win bardzo tanicznych i bardzo słodkich
Mamy złe wieści dla tych, którzy kochają odważne, cierpkie wina – te niestety nie są w kuchni mile widziane. Duża koncentracja garbników przełoży się na niepożądane gorzkie smaki, które pojawią się zaraz po tym, jak wino się zredukuje.
Gotując z tanicznym winem, możesz spodziewać się, że jego cierpki charakter tylko się wzmocni, a gorycz stanie się intensywniejsza.
W zamian wybieraj wina o umiarkowanej taninie, a otrzymasz gładszy, bardziej zrównoważony smak podczas gotowania. Odważne czerwienie pozostaw do degustacji.
Wina słodkie z kolei mogą szybko zdominować potrawę. Choć od tej zasady bywają wyjątki, to jednak wina z dużą koncentracją słodyczy nie są tym, czego szukasz, jeśli chodzi o większość dań obiadowych, które przygotowujesz. Staraj się więc wybierać wina o zrównoważonym profilu, które będą współgrać z jedzeniem bez przytłaczania go.
Jakie wina pasują do gotowania? Sprawdź!
Dodawaj wino do swoich wypieków
Wino może być również inspirującym dodatkiem do wypieków, oferującym głębię smaku i… oryginalność. Dodanie go do deserów i ciast może otworzyć przed Tobą nowe, nieznane dotąd obszary kulinarnej kreatywności.
Choć wlewanie wina do losowych wypieków nie jest zalecane, to takie wypieki, jak brownie aż proszą się o kilka kropli czerwonego wina, by jeszcze bardziej podkreślić smak czekolady. Nie bój się próbować czegoś, co wydaje się wychodzić trochę poza normy, gdy gotujesz z winem. Możesz mieć szczęście i skończyć z najlepszą tartą lub muffinkami na winie, jakie kiedykolwiek jadłeś.
- Sprawdź nasz przepis! Tarta czekoladowa na winie
Ostatnia i najważniejsza wskazówka. Popijaj wino podczas gotowania
Gotowanie z winem to nie tylko kulinarna technika, ale też okazja do cieszenia się samym procesem, gdy z niczego powstaje coś pysznego. Otwórz butelkę, którą planujesz użyć w kuchni, i pozwól sobie na małą degustację podczas krzątania się przy garnkach i patelniach. To sprawi, że zwykła czynność stanie się jeszcze większą przyjemnością.
Wino, towarzysz niejednej uroczystej chwili, może również stać się sekretnym składnikiem, który przemieni zwykłe posiłki w wyrafinowane dania. Jego zastosowanie w kuchni jest tak wszechstronne, jak różnorodne są rodzaje win – od dodatku do delikatnych marynat po bazę głębokich, aromatycznych sosów. Aby jednak wino w pełni rozwinęło swoje walory smakowe w daniu, pamiętaj o naszych wskazówkach. To dzięki nim czeka Cię sukces w kuchni!
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)