Akademia

  • Flambirowanie - jak flambirować potrawy?
2024-02-13

Ogień w kuchni! Flambirowanie – technika dla odważnych

Czy kiedykolwiek marzyłeś, aby Twoja kuchnia na chwilę zamieniła się w scenę z filmu, gdzie szef kuchni z gracją i odwagą włada ogniem, dodając potrawom nie tylko smaku, ale i dramatyzmu? Jeśli tak, to czas poznać sekrety flambirowania – techniki, która sprawi, że Twoje kulinarne umiejętności wskoczą na zupełnie nowy poziom.

Co to jest flambirowanie?

Nazwa pochodzi od francuskiego flambé i oznacza podpalony, co doskonale oddaje charakter tej techniki kulinarnej. Polega ona na podpaleniu mocnego alkoholu, którym polewamy przygotowaną potrawę. Czasami nazywa się ją też płonącym talerzem.

Flambirowanie daje nam nie tylko piękne płomienie, ale ma również swoje głębokie uzasadnienie kulinarne. Tu chodzi przede wszystkim o to, by dodać głębi smaku poprzez szybkie spalenie alkoholu.

Flambirowanie - co to jest i jak dobrze flambirować potrawy?

Flambirowanie polega podlaniu jedzenia alkoholem i podpaleniu go (fot. depositphotos).

Jaki alkohol wybrać do flambirowania?

Pierwszym krokiem w przygodzie z flambirowaniem jest wybór odpowiedniego alkoholu. To on jest kluczem do smaku i aromatu, który chcemy nadać naszej potrawie.

Najlepiej sprawdzają się trunki o zawartości alkoholu 40-60%, np. whisky lub koniak. Alkohol zawarty w piwie, winie czy szampanie nie wystarczy, aby doszło do podpalenia. Napoje alkoholowe powyżej 60%  ABV są zbyt łatwopalne, a co za tym idzie niebezpieczne, dlatego w żadnym wypadku nie należy ich używać do flambirowania.

Flambirowanie - co to jest i jak dobrze flambirować potrawy?

Do flambirowania należy użyć alkoholu o mocy 40-60% ABV (fot. depositphotos).

Brandy, whisky, rum czy koniak to klasyczne trunki, które z powodzeniem mogą podnieść smak Twojego dania. Ważne jest, aby dopasować alkohol do potrawy – delikatne desery wymagają czegoś z nutą słodyczy, np. rumu, natomiast mocne, mięsne smaki można podkreślić za pomocą brandy lub koniaku.

To, jaki alkohol wybierzemy, zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć, ale też od osobistych preferencji smakowych.

Jak flambirować krok po kroku?

Dla wielu z nas sam pomysł podpalania jedzenia może wydawać się nieco odstraszający, ale z odpowiednią wiedzą i przygotowaniem ta czynność może się okazać nie tylko bezpieczna, ale i niezwykle satysfakcjonująca.

Choć flambirowanie wydaje się skomplikowane, w rzeczywistości opiera się na kilku prostych krokach.

Czego potrzebujesz?

  • alkoholu 40-60% ABV, wysokiej jakości patelni ze stali nierdzewnej lub żeliwa, długich zapałek lub długiej zapalniczki
Flambirowanie - co to jest i jak dobrze flambirować potrawy?

Flambirowanie nie jest trudne. Należy jednak zachować ostrożność (fot. depositphotos).

Etapy flambirowania:

  1. Przygotuj potrawę, którą planujesz flambirować – powinna być gorąca, aby alkohol mógł się zapalić.
  2. Alkohol podgrzej w rondelku, aż zaczną się tworzyć małe bąbelki (do ok. 60ºC). Nie doprowadzaj alkoholu do wrzenia, gdyż spowoduje to spalenie surowego alkoholu potrzebnego do zapalenia.
  3. Dodaj alkohol do potrawy i podpal go, używając długiej zapałki lub zapalniczki. Stań z boku, aby uniknąć płomienia.
  4. Delikatnie potrząśnij płonącą patelnią, aby równomiernie rozprowadzić alkohol.
  5. Poczekaj, aż płomień sam zgaśnie. Prawidłowe flambirowanie trwa ok. 30 sekund. W razie potrzeby możesz użyć metalowej pokrywki do ugaszenia płomieni.

Zadbaj o bezpieczeństwo!

Flambirowanie wymaga ostrożności. Przed przystąpieniem do akcji upewnij się, że Twoja kuchnia jest odpowiednio przygotowana – usuń z blatu wszystko, co łatwopalne, a sam ubierz się tak, aby uniknąć ewentualnego poparzenia. Pamiętaj, że kontrola nad ogniem to podstawa – jeśli płomień wydaje się zbyt duży, przykryj patelnię pokrywką, aby go zdusić.

Flambirowanie - co to jest i jak dobrze flambirować potrawy?

To jeden z popularniejszych restauracyjnych deserów (fot. depositphotos).

Flambirowanie nie jest techniką bardzo skomplikowaną, ale wymaga pewnej wprawy i ostrożności. Praktyka czyni mistrza, więc ćwicz w domu, a będziesz gotowy zadziwić wszystkich spektakularnym występem kulinarnym. Przecież ogień w kuchni nie musi oznaczać katastrofy – może być źródłem niezwykłych smaków i niezapomnianych wrażeń.

Zuza Milewska

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.