Inspiracje

  • Przekąski do piwa
2024-06-10

10 idealnych przekąsek do piwa

Piwo do meczu? Jesteśmy na tak, ale koniecznie z dobrymi przekąskami. Zamień sklepowe paluszki, chipy i orzeszki na coś oryginalnego, szczególnie gdy planujesz kibicować w gronie znajomych i przyjaciół.

Od dziś niech doping kojarzy się nie tylko z chłodnym piwem i wielkimi emocjami, ale także dobrym jedzeniem. Mamy kilka świetnych i prostych przekąsek, która sprawią, że i zwycięstwo będzie smakować lepiej, i porażka nie będzie tak boleć!

Panierowane papryczki jalapeño

To idealna propozycja dla wielbicieli ostrych przysmaków. Polecamy przepis na pikantne papryczki z pysznym serowym nadzieniem z dodatkiem chrupiącego boczku i obtoczone w solonych krakersach. Brzmi pysznie, prawda?

Ich ognisty smak z pewnością może poskromić tylko łyk schłodzonego piwa. Ta pyszna przekąska najlepiej smakuje na ciepło. Papryczki możesz przygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem podgrzać w piekarniku. Podawaj z ulubionym sosem.

Pikantne papryczki z nadzieniem serowym (fot. depositphotos).

Kiełbaski „whisky” w bagietce

Pyszniejsza alternatywa dla tradycyjnego hot doga. Bułkę zastąpiła chrupiąca bagietka, a parówkę zrumieniona na patelni kiełbaska, uprzednio posmarowana pikantnym sosem z dodatkiem… whisky. Nie zabrakło też zezłoconej cebuli doprawionej ostrą i słodką papryką w proszku.

Gdy wszystko to razem połączyliśmy, stworzyliśmy idealnego kompana do spotkań przy piwie. Podczas oglądania meczu lepiej nieco podkręcić dźwięk w telewizorze, by chrupaniem nie zagłuszyć komentatora sportowego 🙂

Pyszna alternatywa dla hot doga – kiełbaski w pikantnym sosie z whisky (fot. depositphotos).

Ser halloumi w panierce

Pyszny, ciągnący się, gorący, skapujący po brodzie ser – brzmi jak czyste szczęście! To świetna przekąska zarówno do szklanki jasnego piwa, jak i kieliszka białego wytrawnego wina. Jednak jedno jest pewne, tej propozycji nie może zabraknąć w zestawie prawdziwego kibica.

Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Dzięki zwartej konsystencji doskonale nadaje się do grillowania i panierowania. My postawiliśmy na prostą tradycyjną panierkę z jajka, mąki pszennej i bułki tartej. Jeśli masz ochotę nieco urozmaicić przekąskę, bułkę tartą możesz wymieszać z suszonymi płatkami chili, ziołami prowansalskimi lub startym na tarce o małych oczkach parmezanem.

Ser owczy w panierce z bułki tartej.

Kąski kurczaka w amerykańskiej whiskey

Oto kurczak w amerykańskim stylu. Soczysty, bardzo aromatyczny i owinięty plasterkiem chrupiącego boczku. Palce lizać!

Mięso swój smak zawdzięcza marynacie na bourbonie z dodatkiem oliwy i przypraw – nie mogło tu zabraknąć pieprzu cayenne i granulowanego czosnku.

Kąski kurczaka rumienią się przez pół godziny w piekarniku – to wystarczający czas, by przywitać gości i obejrzeć, np. studio przedmeczowe lub zdecydować, jaki film będziecie oglądać. Gdy wygodnie się rozsiądziecie, przekąska będzie gotowa do podania.

Kawałki kurczaka w chrupiącym boczku.

Krążki cebulowe w cieście piwnym

Garden party, grill, mecz, domowy seans filmowy, spotkanie z przyjaciółmi – zawsze pasują idealnie do okazji. Ich przygotowanie też jest banalnie proste i nie zajmie Ci dużo czasu.

Odlej trochę jasnego piwa i połącz z mąką oraz jajkiem. Powstanie gęste ciasto, w którym wystarczy zanurzyć talarki cebuli. Teraz zostaje tylko wrzucić je na gorący olej i po chwili przekąska jest gotowa.

Klasyczne krążki cebulowe smażone na głębokim tłuszczu.

Crunchy chicken

Domowe nuggetsy obtoczone w mące i płatkach kukurydzianych. Zanim jednak kawałki kurczaka zastaną pokryte panierką, nabierają smaku w musztardowej marynacie – to dzięki niej mięso jest delikatne i soczyste.

Te nuggetsy nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Najlepiej podawać je na ciepło z pikantnym keczupem, choć my lubimy mieszać go jeszcze z majonezem. Miłego chrupania!

Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych.

Pieczona ciecierzyca w przyprawach

Co zamiast tradycyjnych chipsów? Właśnie to! Chrupanie pieczonej ciecierzycy jest naprawdę uzależniające i nie wyobrażamy sobie, by jej mogło zabraknąć w zestawie kibica.

Ciecierzycę z puszki mieszamy z olejem i przyprawami, w tym słodką i ostrą papryką, oraz ziołami prowansalskimi. Następnie trafia ona do rozgrzanego piekarnika, gdzie nabiera złotego koloru i chrupkości. Prawda, że proste? Teraz pozostaje delektować się smakiem i dźwiękiem chrupania!

Pieczone ciecierzyca to świetna przekąska zamiast chipsów.

Krewetki w tempurze z tequilą

Żadna domówka nie może się bez nich obejść! To szybki i prosty sposób, by zaskoczyć swoich gości. Mimo że w składzie mają tequilę, to świetnie pasuję do piwa, szczególnie jasnego.

Krewetki zostały zanurzone w aromatycznym cieście na bazie meksykańskiego alkoholu i zrumienione na głębokim oleju. Koniecznie podaj je z ulubionym dipem, np. czosnkowym.

Pyszne krewetki w cieście z dodatkiem tequili.

Chipsy z boczku

Wielu twierdzi, że są zdecydowanie lepsze niż te ziemniaczane. Po pierwsze, bo są z boczku, a to już przemawia na ich korzyść, a po drugie dla smaku zostały zanurzone w whisky z dodatkiem miodu. Takiego przysmaku w sklepie nie kupisz!

Jest też trzecia zaleta, chyba najbardziej istotna, świetnie pasują do piwa. Nie zastanawiaj się więc za długo. Wieczorem mecz? Leć po boczek i whisky!

Przekąska do piwa

Chipsy z boczku marynowane w whisky.

Nachosy serowe z tortilli

Domowe nachosy są najlepsze – poświęć 20 minut w kuchni, a przygotujesz górę pysznych trójkątów z parmezanem. Do pochrupania z ulubionym sosem, piwem i w doborowym towarzystwie.

Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie placków tortilli, które kupisz w każdym dyskoncie i markecie, oraz twardego sera typu parmezan. Dodaj trochę przypraw i pozwól nabrać nachosom rumieńców w gorącym piekarniku.

Szybka przekąska – nachosy z tortilli.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.