Inspiracje
10 idealnych przekąsek do piwa
Piwo do meczu? Jesteśmy na tak, ale koniecznie z dobrymi przekąskami. Zamień sklepowe paluszki, chipy i orzeszki na coś oryginalnego, szczególnie gdy planujesz kibicować w gronie znajomych i przyjaciół.
Od dziś niech doping kojarzy się nie tylko z chłodnym piwem i wielkimi emocjami, ale także dobrym jedzeniem. Mamy kilka świetnych i prostych przekąsek, która sprawią, że i zwycięstwo będzie smakować lepiej, i porażka nie będzie tak boleć!
Panierowane papryczki jalapeño
To idealna propozycja dla wielbicieli ostrych przysmaków. Polecamy przepis na pikantne papryczki z pysznym serowym nadzieniem z dodatkiem chrupiącego boczku i obtoczone w solonych krakersach. Brzmi pysznie, prawda?
Ich ognisty smak z pewnością może poskromić tylko łyk schłodzonego piwa. Ta pyszna przekąska najlepiej smakuje na ciepło. Papryczki możesz przygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem podgrzać w piekarniku. Podawaj z ulubionym sosem.
Kiełbaski „whisky” w bagietce
Pyszniejsza alternatywa dla tradycyjnego hot doga. Bułkę zastąpiła chrupiąca bagietka, a parówkę zrumieniona na patelni kiełbaska, uprzednio posmarowana pikantnym sosem z dodatkiem… whisky. Nie zabrakło też zezłoconej cebuli doprawionej ostrą i słodką papryką w proszku.
Gdy wszystko to razem połączyliśmy, stworzyliśmy idealnego kompana do spotkań przy piwie. Podczas oglądania meczu lepiej nieco podkręcić dźwięk w telewizorze, by chrupaniem nie zagłuszyć komentatora sportowego 🙂
Ser halloumi w panierce
Pyszny, ciągnący się, gorący, skapujący po brodzie ser – brzmi jak czyste szczęście! To świetna przekąska zarówno do szklanki jasnego piwa, jak i kieliszka białego wytrawnego wina. Jednak jedno jest pewne, tej propozycji nie może zabraknąć w zestawie prawdziwego kibica.
Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Dzięki zwartej konsystencji doskonale nadaje się do grillowania i panierowania. My postawiliśmy na prostą tradycyjną panierkę z jajka, mąki pszennej i bułki tartej. Jeśli masz ochotę nieco urozmaicić przekąskę, bułkę tartą możesz wymieszać z suszonymi płatkami chili, ziołami prowansalskimi lub startym na tarce o małych oczkach parmezanem.
Kąski kurczaka w amerykańskiej whiskey
Oto kurczak w amerykańskim stylu. Soczysty, bardzo aromatyczny i owinięty plasterkiem chrupiącego boczku. Palce lizać!
Mięso swój smak zawdzięcza marynacie na bourbonie z dodatkiem oliwy i przypraw – nie mogło tu zabraknąć pieprzu cayenne i granulowanego czosnku.
Kąski kurczaka rumienią się przez pół godziny w piekarniku – to wystarczający czas, by przywitać gości i obejrzeć, np. studio przedmeczowe lub zdecydować, jaki film będziecie oglądać. Gdy wygodnie się rozsiądziecie, przekąska będzie gotowa do podania.
Krążki cebulowe w cieście piwnym
Garden party, grill, mecz, domowy seans filmowy, spotkanie z przyjaciółmi – zawsze pasują idealnie do okazji. Ich przygotowanie też jest banalnie proste i nie zajmie Ci dużo czasu.
Odlej trochę jasnego piwa i połącz z mąką oraz jajkiem. Powstanie gęste ciasto, w którym wystarczy zanurzyć talarki cebuli. Teraz zostaje tylko wrzucić je na gorący olej i po chwili przekąska jest gotowa.
Crunchy chicken
Domowe nuggetsy obtoczone w mące i płatkach kukurydzianych. Zanim jednak kawałki kurczaka zastaną pokryte panierką, nabierają smaku w musztardowej marynacie – to dzięki niej mięso jest delikatne i soczyste.
Te nuggetsy nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Najlepiej podawać je na ciepło z pikantnym keczupem, choć my lubimy mieszać go jeszcze z majonezem. Miłego chrupania!
Pieczona ciecierzyca w przyprawach
Co zamiast tradycyjnych chipsów? Właśnie to! Chrupanie pieczonej ciecierzycy jest naprawdę uzależniające i nie wyobrażamy sobie, by jej mogło zabraknąć w zestawie kibica.
Ciecierzycę z puszki mieszamy z olejem i przyprawami, w tym słodką i ostrą papryką, oraz ziołami prowansalskimi. Następnie trafia ona do rozgrzanego piekarnika, gdzie nabiera złotego koloru i chrupkości. Prawda, że proste? Teraz pozostaje delektować się smakiem i dźwiękiem chrupania!
Krewetki w tempurze z tequilą
Żadna domówka nie może się bez nich obejść! To szybki i prosty sposób, by zaskoczyć swoich gości. Mimo że w składzie mają tequilę, to świetnie pasuję do piwa, szczególnie jasnego.
Krewetki zostały zanurzone w aromatycznym cieście na bazie meksykańskiego alkoholu i zrumienione na głębokim oleju. Koniecznie podaj je z ulubionym dipem, np. czosnkowym.
Chipsy z boczku
Wielu twierdzi, że są zdecydowanie lepsze niż te ziemniaczane. Po pierwsze, bo są z boczku, a to już przemawia na ich korzyść, a po drugie dla smaku zostały zanurzone w whisky z dodatkiem miodu. Takiego przysmaku w sklepie nie kupisz!
Jest też trzecia zaleta, chyba najbardziej istotna, świetnie pasują do piwa. Nie zastanawiaj się więc za długo. Wieczorem mecz? Leć po boczek i whisky!
Nachosy serowe z tortilli
Domowe nachosy są najlepsze – poświęć 20 minut w kuchni, a przygotujesz górę pysznych trójkątów z parmezanem. Do pochrupania z ulubionym sosem, piwem i w doborowym towarzystwie.
Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie placków tortilli, które kupisz w każdym dyskoncie i markecie, oraz twardego sera typu parmezan. Dodaj trochę przypraw i pozwól nabrać nachosom rumieńców w gorącym piekarniku.
(fot. depositphotos)