2022-06-17
Krążki cebulowe w cieście piwnym
Garden party, grill, mecz, domowy seans filmowy, spotkanie z przyjaciółmi – zawsze pasują do okazji!
SKŁADNIKI
- 5
dużych cebul
 - 1.5
szklanki jasnego piwa
 - 1
szklanka mąki pszennej
 - 1
jajko
 sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i opłukać, a następnie pokroić w plastry o grubości ok. 1/2 cm, po czym ostrożnie wyciągać po kolei krążki.
 - Talarki cebuli zalać 1/2 szklanki piwa i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie starannie je osączyć na ręczniku papierowym i ułożyć na talerzu.
 - Pozostałe piwo zmiksować z mąką i jajkiem na gładkie ciasto. Doprawić solą i pieprzem.
 - W większym rondelku rozgrzać olej rzepakowy. Krążki cebuli kolejno zanurzać w piwnym cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Gotowe przekąski osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
 
 
 
 
KOMENTARZE
 Obserwuj
0 komentarzy




