2022-06-17
Krążki cebulowe w cieście piwnym
Garden party, grill, mecz, domowy seans filmowy, spotkanie z przyjaciółmi – zawsze pasują do okazji!
SKŁADNIKI
- 5
dużych cebul
- 1.5
szklanki jasnego piwa
- 1
szklanka mąki pszennej
- 1
jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i opłukać, a następnie pokroić w plastry o grubości ok. 1/2 cm, po czym ostrożnie wyciągać po kolei krążki.
- Talarki cebuli zalać 1/2 szklanki piwa i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie starannie je osączyć na ręczniku papierowym i ułożyć na talerzu.
- Pozostałe piwo zmiksować z mąką i jajkiem na gładkie ciasto. Doprawić solą i pieprzem.
- W większym rondelku rozgrzać olej rzepakowy. Krążki cebuli kolejno zanurzać w piwnym cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Gotowe przekąski osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy