• Pieczona ciecierzyca
2022-06-10

Pieczona ciecierzyca do piwa

  • 2 porcje
  • 10 minut
  • 40 minut

Jej chrupanie jest uzależniające! Koniecznie musi się znaleźć w każdym zestawie kibica.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 1
  • 500

    g ciecierzycy z puszki

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka słodkiej papryki w proszku

  • 1

    łyżeczka ostrej papryki w proszku

  • 1

    łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Ciecierzycę osączyć na sicie z zalewy, po czym przełożyć do miski.
  2. Do ciecierzycy dodać olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, zioła prowansalskie oraz po szczypcie soli i pieprzu. Całość starannie wymieszać, by każde ziarenko ciecierzycy pokryło się przyprawami.
  3. Ciecierzycę równomiernie rozłożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 40 minut na złoty kolor. Od czasu do czasu ciecierzycę przemieszać, by zrumieniła się ze wszystkich stron. Przestudzić.





Tagi przekąska




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.