2022-06-10
Krewetki w tempurze z tequilą
Żadna domówka nie może się bez nich obejść! To szybki i prosty sposób, by zaskoczyć swoich gości.
SKŁADNIKI
- 12
krewetek
- 250
g mąki pszennej
- 1
łyżeczka sody oczyszczonej
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 3
łyżki tequili
mineralna woda gazowana do ciasta
- 500
ml oleju rzepakowego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia, po czym wlać tequilę.
- Mieszając, do składników wlewać powoli wodą gazowaną, aż ciasto będzie miało konsystencję jogurtu naturalnego. Doprawić solą i pieprzem.
- Krewetki oczyścić, mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym.
- W rondelku dobrze rozgrzać olej. Każdą krewetkę zanurzyć w przygotowanym cieście, po czym wrzucić do gorącego tłuszczu. Smażyć 2-3 minuty, aż tempura zrobi się chrupiąca i nabierze złotego koloru.
- Krewetki przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.
- Do krewetek polecamy serwować sos koktajlowy. Aby go przygotować, 3 łyżki keczupu należy wymieszać z 2 łyżkami majonezu, sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny oraz przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy