• Koreczki z mozzarellą
2022-06-01

Koreczki z salami i mozzarellą

  • 2 porcje
  • 15 minut

Szybka przystawka w stylu włoskim – świetny dodatek do kieliszka czerwonego wina.

 

 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 10

    małych kulek mozzarelli

  • 10

    listków bazylii

  • 10

    plasterków salami

  • 10

    pomidorków koktajlowych

  • 2

    łyżki oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidorki i liście bazylii opłukać, po czym dokładnie osuszyć.
  2. Przygotować dressing: oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijać kolejno kulkę mozzarelli, zwinięty w rulon lub złożony plaster salami, liść bazylii oraz pomidor koktajlowy.
  4. Koreczki ułożyć na talerzu. Podawać z podanym obok dressingiem.

TO PASUJE

Grenache

Wina z tego szczepu na ogół nie są zbyt garbnikowe oraz cechują się niezbyt wysoką kwasowością, ale za to mocną owocowością. Często można je spotkać w kupażu z syrah lub tempranillo. Grenache to najlepsza z czerwonych odmian służąca do produkcji win różowych. Pasuje do długo dojrzewających wędlin i miękkich serów.

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.