Foodpairing
Wino na grilla! Najlepsze wina do dań z rusztu
Dni są coraz cieplejsze, słońce grzeje coraz mocniej – możesz w końcu zostawić kurtkę w szafie i założyć na nos okulary przeciwsłoneczne. Wiesz co to oznacza? Czas zacząć grillować! Przed nami sezon obfitości z rusztu i spotkań pod chmurką.
Większość ludzi kojarzy grilla z piwem – schłodzony, gazowany napój z pianką wydaje się idealnym kompanem. Czy wiesz jednak, że wino też bardzo dobrze pasuje do dań z rusztu? Wznieś więc sztukę grillowania na wyższy poziom! Nie ma nic lepszego niż dobre jedzenie i wino. Ta para sprawia, że każde spotkanie przy skwierczącym ruszcie może zmienić się w prawdziwy festiwal smaków.
Parowanie wina i dań z rusztu jest łatwiejsze niż myślisz. Następnym razem, gdy rozpalisz grilla, skorzystaj z tego przewodnika, aby wybrać idealne wino. Oto nasze sprawdzone i ulubione połączenia.
Burgery
Klasyka z rusztu. Ponieważ można je serwować na różne sposoby, nigdy nam się nie nudzą. Jeśli przygotowujesz klasyczne burgery wołowe najlepiej wybrać klasyczną czerwień – idealnym przedstawicielem jest zinfandel lub côtes du rhône – kupaż owocowego grenache z bardziej pieprznymi odmianami shiraz i mourvèdre.
Jeśli mięso jest mocno doprawione i nie brakuje mu bardziej pikantnych przypraw, warto zestawić je z mocną czerwienią – w tym wypadku cabernet sauvignon będzie udanym wyborem.
Burgery z ostrym sosem będą dobrze smakować ze schłodzonym wytrawnym rosé – niska zawartość garbników i alkoholu nieźle radzi sobie z pikantnymi nutami.
- Sprawdź nasz przepis! Klasyczne burgery wołowe
Gdy serwujesz burgery drobiowe, lepiej wybrać lżejszą, bardziej owocową czerwień – pinor noir lub barberę. Całkiem nieźle sprawdzi się również bogatsze, bardziej złożone wino białe – np. chenin blanc.
Steki i żeberka wołowe
Wiadomo, że najlepiej smakują z rusztu. Choć steki można przyrządzić na patelni, a żeberka w piekarniku, to dopiero na grillu nabierają wyjątkowego smaku. Podawaj je z odważnymi, dobrze zbudowanymi winami czerwonymi z dużą ilością garbników i dobrą kwasowością, takimi jak cabernet sauvignon, syrah, tempranillo oraz malbec.
Jeśli przyrządzasz żeberka w sosie BBQ, warto podać je z zinfandelem – to średnio treściwe i lekko pikantne wino. Do słodkich, dymnych i ostrzejszych smaków sosu BBQ będzie też pasować carménère – wino o wyrazistym smaku i przyprawowym charakterze.
- Sprawdź nasz przepis! Steki piwne
Wieprzowina
W tym przypadku wybierz wino z dużą ilością owocowych smaków, np. syrah/shiraz. Te owocowe akcenty z małą nutą pieprzu bardzo dobrze pasują do dymnego smaku grillowanej wieprzowiny.
Polecamy również inne czerwienie. Merlot, pinotage, sangiovese lub carménère to owocowe wina, które stworzą świetny duet z wieprzowymi żeberkami lub kotletami.
- Sprawdź nasz przepis! Grillowane kotlety na Kentucky Whisky
Kiełbasa i hot dogi
Ze względu na słoność kiełbas, dobrze będzie pasować białe wytrawne wino, takie jak sauvignon blanc lub wytrawne musujące rosé.
Jeśli kiełbasa jest pikantna i obficie przyprawiona, warto sięgnąć po czerwone wino o wyrazistych smakach i nutach ziół. Włoskie chianti lub hiszpańskie tempranillo będą świetnym wyborem. Możesz też podać niestarzone chardonnay.
Klasyczny bratwurst (inaczej niemiecka kiełbasa) aż prosi się o towarzystwa rieslinga! Jeśli zdecydujesz się ją podać z piklami lub kiszoną kapustą, wybierz wytrawne lambrusco lub pinot gris.
Kurczak
Idealne parowanie wina zależy zwykle od ziół i przypraw użytych w marynacie oraz sosów, z którymi serwujemy mięso. Do łagodnego kurczaka najczęściej wybieramy białe wino z odrobiną słodyczy, np. pinot gris lub sauvignon blanc. Natomiast jeśli mięso jest lekko pikantne, lepszym wyborem będzie wytrawny gewürztraminer lub riesling. Z kolei gdy szukasz czegoś bardziej uniwersalnego, warto podać klasyczne rosé.
Jeśli przygotowujesz kurczaka w sosie BBQ, podobnie jak przy żeberkach, wybierz bogatą owocową czerwień, taką jak zinfandel.
- Sprawdź nasz przepis! Szaszłyki drobiowe
Warzywa z rusztu i dania wegetariańskie
Jeżeli szukasz wina, które pasuje do wielu różnych rodzajów grillowanych warzyw, wybierz wino różowe. Rosé jest wszechstronne – dobrze komponuje się także z grillowanym serem halloumi i camembertem oraz tofu.
Jeśli warzywa były wcześniej marynowane, możesz rozważyć podanie klasycznej czerwieni – my stawiamy zazwyczaj na merlota, sangiovese i montepulciano. Mają średnią budowę, a w aromacie dominują nuty czerwonych owoców. Z kolei grillowane grzyby, szczególnie pieczarki, będą dobrze smakować z pinot noir, które ma sporo ziemistych akcentów.
Grillowane ryby i owoce morza
Do ryb i owoców morza z rusztu zazwyczaj najlepiej pasują pełne wina białe, takie jak alvarinho, chardonnay lub viognier, ale to nie jedyna możliwość. Tłuste ryby, takie jak łosoś, można podawać nawet z lekkim czerwonym winem – pinot noir lub beaujolais.
Do ryb, które doprawione są głównie ziołami, pasują lekkie wina białe – chablis, sauvignon blanc oraz vinho verde.
Owoce z rusztu
Na grillu można również przygotować deser! Pieczone owoce to idealne zwieńczenie uczty pod chmurką. Jeśli macie ochotę na słodkie zakończenie, to warto mieć w kieliszku lekkie białe wino, takie jak albariño, lub wino musujące – na przykład cavę.
Dla większych łasuchów, polecamy coś słodszego muscat lub tokaj – węgierskie wino deserowe z nutami miodu i grejpfruta.
- Sprawdź nasz przepis! Grillowany ananas z rumem
Czas łapać na grille! Niech tegoroczny sezon będzie niezapomniany – pełen dobrego jedzenia i wina! Smacznego!
Tomasz Lipiński