Foodpairing

  • Szampan i jedzenie. Najlepsze połączenia
2022-06-30

Szampan i jedzenie. Oto 10 zaskakujących par!

Te złociste bąbelki kojarzą się raczej z wyjątkową okazją, toastami, śniadaniem w Paryżu. Gdy myślimy o szampanie najpewniej na myśl od razu przychodzą Ci truskawki lub ostrygi. Szampan? To brzmi luksusowo! Jednak wcale tak być nie musi – dzięki różnym stylom i profilom smakowym szampan może łączyć się z różnymi potrawami, od wyrafinowanych po codzienne przekąski. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać codziennym spotkaniu przy stole trochę bąbelków.

1. Steki + brut

Mineralność szampana na pewno doda głębszego smaku ziołowym stekom podanym z odrobiną masła, ale jednocześnie ich nie przytłoczy. Polecamy szczególnie szampana z przewagą chardonnay – ta odmiana ma w sobie dość ciała, by podkreślić smak mięsa, szczególnie bogatego w tłuszcz. Jednocześnie szampany na bazie chardonnay są bardzo gładkie, dlatego nie zdominują potrawy.

2. Kaczka + rosé

W tym przypadku rozejrzyj się za różowymi bąbelkami, które na ogół charakteryzuje nuta czerwonych owoców, takich jak wiśnie, maliny i truskawki. Ten profil smakowy doskonale uzupełnia dania z kaczką w roli głównej – może być pieczona, smażona, duszona. Sposób przyrządzenia nie ma znaczenia. Różowy szampan doskonale się spisze zarówno, gdy podasz kaczę tradycyjnie z sosem żurawinowym lub wiśniowym, jak i w buraczkach lub nawet w bardziej pikantnej wersji, np. po seczuańsku – w tym przypadku pieprz doskonale wydobywa z szampana wszystkie jego bogate nuty.

3. Fish & chips + brut

Tego się na pewno nie spodziewałeś! Frytki i szampan? Smażony ziemniak i musująca elegancja razem? A do tego jeszcze trzeba dodać rybę w cieście! Dwóch na jednego? I w tym przypadku szampan nieźle się broni. Kwasowość w musującym winie pomaga przebić się naszym kubkom smakowym przez całą oleistość znajdującą się w smażonym cieście i frytkach, a dodatkowo podkreśla ich chrupkość. Nie można też pominąć cytrusowych nut, które idealnie współgrają z rybą.

Delikatna słodycz szampana doskonale równoważy słony smak frytek, a dodatkowo pomaga oczyścić podniebienie i zmniejsza poczucie tłustości w ustach. Właśnie takiego towarzystwa fish & chips potrzebuje najbardziej!

4. Deska wędlin + rosé

Najczęściej do wędlin podajemy czerwone wina, choć są i tacy, którzy zdecydowanie wolą biel. O gustach się nie dyskutuje, ale warto przełamać schematy i spróbować nowego połączenia. Co powiesz na różowe bąbelki? Ten duet na pewno Cię nie zawiedzie, szczególnie gdy w łączeniu alkoholu z jedzeniem szukasz raczej subtelności i równowagi.

W przeciwieństwie do win czerwonych, szampan rosé nie ma tylu tanin i nie jest zbyt strukturalne, ale wciąż doskonale uzupełnia nawet te tłustsze wędliny.

5. Nuggetsy + brut

Podobnie jak w przypadku frytek to połączenie nie wydaje się zbyt „luksusowe”, ale w foodpairingu przecież nie o to chodzi. Mineralność szampana mistrzowsko „przecina” tłuszcz, sprawiając, że po zjedzeniu kilku nuggetsów nie czujemy się ciężko. Do tego połączenie musujących bąbelków i chrupiącej panierki działa na nasze zmysły na symfonia. Nie wierzysz? Musisz spróbować!

6. Sushi + extra brut/brut nature lub rosé

Okazuje się, że sushi nie zawsze desperacko pragnie towarzystwa sake. Czasem chce czegoś delikatniejszego. W tym przypadku najlepszy będzie szampan extra brut/brut nature – jego wyjątkowa mineralność podkreśli nie tylko smak, ale i aromat ryby. Gdy jesz sushi z sosem sojowym, dobrym towarzyszem będą różowe bąbelki, które mają bardziej złożony, owocowy smak. Sushi i szampan – to połączenie na pewno Cię zaskoczy.

7. Krewetki + extra dry lub dry sec

Je dość często spotyka się w towarzystwie szampana. Mogą być jedynie podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku, ale z kieliszkiem szampana wchodzą na całkiem nowy kulinarny poziom. Aby wydobyć smak krewetek, ważne jest, by szampan nie był zbyt wytrawny – warto szukać oznaczenia na butelce extra dry lub dry sec. Te wina mają wyższą zawartość cukru niż brut i naszym zdaniem stanowią idealną równowagę dla charakterystycznej słoności owoców morza.

8. Orzechy + brut lub rosé

Wieczorne chrupanie przed telewizorem? A czemu by nie dodać mu odrobinę bąbelków? Jeżeli chodzi o przekąski, orzechy są jednym z najlepszych dodatków do szampana. Ich słodkie i maślane smaki świetnie komponują się z szampanem brut, ale jeśli jesteś gotowy na nowe odkrycie, to sięgnijcie po bąbelki w wersji rosé. To niesamowite, że orzechy i szampan mogę zwykły wieczór zamienić w coś wyjątkowego!

A teraz kolejna niespodzianka. Jeśli nie wyobrażasz sobie seansu filmowego bez popcornu, to dobrą wiadomość mamy, że szampan i tutaj będzie pasować jak ulał. Przecież już wiesz, że brut uwielbia słone smaki 😉

9. Pizza + rosé

Szampan zamiast gazowanych napojów? Jesteśmy gotowi za to walczyć, szczególnie gdy na stole pojawia się pizza na pomidorowym sosie z dużą ilością mozzarelli. Owocowy i lekko kwiatowy profil wina sprawia, że dobrze radzi sobie z kwasowością pomidorów, a jednocześnie podkreśla delikatny ser. Tu nie ma mowy, by jedno przytłoczyło drugie. Pizza i różowy szampan naprawdę się lubią.

10. Czekolada mleczna + demi-dec lub doux

Połączenie czekolady z bąbelkami możesz pokochać lub znienawidzić – wszystko zależy od tego, jaki szampan wybierzesz. Wytrawne wino w towarzystwie słodkiej czekolady może wydać się kwaśne, a tego nie chcemy. Tu zdecydowanie potrzebujesz „słodziaka”, dlatego szukaj butelek z oznaczeniem demi sec – to szampan o wyraźnie wyczuwalnym na podniebieniu cukrze. A jeśli słodyczy Ci nigdy dość, możesz poszukać słodszej odmiany doux, choć uprzedzić musimy, że nie jest tak popularna.

 





Tagi wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.